:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2015   12:05

0

137

U BiH povučene otrovne kukuruzne pahuljice


"U proizvodu Hahne kukuruzne pahuljice nula odsto šećera, pakovanje od 375 grama, utvrđeno je prisustvo buđi Fusarium deoksinivalenol (DON). Odmah smo preduzeli sve potrebne mere i povukli proizvod", saopštili su iz "Hahnea".

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) primila hitno obaveštenje o prisustvu mikotoksina deoksinivalenola (DON) u pahuljicama za doručak poreklom iz Nemačke.

"U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, te od istih zatražila hitnu proveru eventualnog prisustva pahuljica za doručak sa nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržštu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informisanje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole", receno je za Klix.ba iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U upozorenju "Hahnea" navedeno je da se otrovne pahuljice u BiH mogu kupiti u Konzumu u pakovanjima Rial i K-Plus.
Iz ove kompanije su nam rekli da su odmah, na osnovu informacije proizvođača o neusklađenosti parametara kvaliteta, preventivno preduzeli sve potrebne mere.

"Iz svih objekata maloprodaje i veleprodaje Konzum d.o.o. Sarajevo povukli smo 16. februara iz prodaje artikle K-Plus Cornflakes od jednog kilograma, K-Plus Cornflakes 250 grama i Rial Cornflakes jedan kilogram", naveli su iz Konzuma.

U svim prodajnim objektima Konzum je i postavio i obevštenje potrošačima.

"Ovim putem se još jednom izvinjavamo potrošačima i pozivamo ih da spomenute proizvode vrate u prodavnice u kojima su ih kupili", istakli su oni.

"Hahne" je upozorio potrošače da u slučaju konzumacije ovog proizvoda nisu isključene posledice po zdravlje.

Mikotoksini su sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu metabolizma buđi.

Otrovni su i imaju negativne biološke posledice na ljude i životinje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva