:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2015   12:05

0

127

U Beču nova runda razgovora o Siriji

Učesnici razgovora nadaju se da će postići dogovor o političkoj tranziciji u Siriji i odlučiti ko će od sirijske vlade, pobunjenika i opozicionih frakcija - čiji nijedan predstavnik ne prisustvuje razgovorima - oblikovati budućnost ratom razorene države, preneo je AP.

Diplomatski izvor, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da će se razgovori fokusirati na uloge opozicije i sirijskog predsednika Bašara al-Asada tokom tranzicionog perioda.

"Što se vremenskog okvira tranzicije tiče - čuo sam šest do osam meseci sa različitih strana - ništa nije odlučeno. O ovome će se razgovarati u Beču", kazao je ovaj izvor, preneo je Sputnjik.

Pozicija Brisela je "što kraća tranzicija, to bolje", kao i da Sirija u ovom trenutku nije spremna za izbore, dodao je on.

Dve od tri radne grupe za Siriju okupile su se u Beču uoči današnjih razgovora, naveo je drugi diplomatski izvor.

One će se baviti ključnim temama sastanka - privući opozicionu delegaciju da pregovara sa Asadom i utvrditi koje bi pobunjeničke grupe bile označene kao "terorističke".

Oba pitanja su sporna i izazivaju duboke podele između arapskih i zapadnih zemalja sa jedne strane i Rusije i Irana, kao saveznika sirijskog režima, sa druge.

Treća radna grupa, koja će se baviti humanitarnim pitanjima, okupiće se u petak, istakao je taj izvor.

Moskva je kritikovala Vašington da je "na brzinu organizovao sastanke radnih grupa za Siriju...bez konsultovanja Rusije", dodajući da Iran, Irak i Liban nisu deo radnih grupa.

"Mi ne možemo da prihvatimo ova pravila igre", kazala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija, na čelu čije delegacije se nalazi šef diplomatije Sergej Lavrov, istakla je neophodnost pridržavanja dogovora postignutih na sastanku 30 oktobra, a ruski predsednik Vladimir Putin pozvao međunarodnu zajednicu da sačini zajedničku listu ekstremističkih organizacija kako bi borba protiv terorizma bila efikasnija.

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je, pred odlazak u Evropu, da "zidovi nepoverenja unutar Sirije, unutar regiona i unutar međunarodne zajednice", znače da je malo verovatno da će u Beču biti postignut sporazum.

Sastanku u Beču prisustvovaće zamenik ministra spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Adbolahijan, zbog gustog rasporeda ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa, saopšteno je iz iranske ambasade u Moskvi.

Beč je 23. oktobra bio domaćin sastanka četiri države - Rusije, SAD, Saudijske Arabije i Turske - na temu rešavanja konflikta u Siriji.

Razgovori 30. oktobra, uz učešće predstavnika 19 država i međunarodnih organizacija, rezultirali su planom od devet tačaka za okončanje građanskog rata u Siriji.

U dokumentu se potvrđuje značaj očuvanja integriteta Sirije i njenih državnih institucija, uništenje terorističke organizacije Islamska država i drugih ekstremističkih grupa, podrška sirijskim izbeglicama i državama koje su im domaćini.

O budućnosti Sirije odlučivaće Sirijci, a vlast i opozicija formiraće prelaznu vladu, doneti ustav i održati izbore.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva