:

:

TV Most

clock

April 29, 2015   12:05

0

121

U Baltimoru uveden policijski čas


Policijski komesar Entoni Bets rekao je na ponoćnoj konferenciji za novinare da je u noćašnjim sukobima uhapšeno ukupno 10 osoba, od kojih sedam zbog kršenja primirja, prenosi AFP.

"Policijski čas funkcioniše. Građani su bezbedni. Grad je stabilan", izjavio je on.

U ponedeljak su u Baltimoru izbili žestoki ulični sukobi nakon sahrane Afroamerikanca Fredi Greja (25), koji je preminuo u policijskom pritvoru što je izazvalo talas protesta zbog postupanja policije, u kojima je uhapšeno više od 250 ljudi.

"Raša tudej" danas javlja da su dve osobe ranjene u Fergusonu, gde su takođe izbili protesti zbog Grejove smrti, od kojih je jedna pogođena u nogu i ne zna se u kakvom je stanju.

Vlasti su po hitnom postupku uvele policijski čas u Baltimoru počev od 22 sata u pokušaju da spreče još jednu noć nasilja nakon što su izgrednici u noći između ponedeljka i utorka pljačkali prodavnice, palili automobile i zgrade i napadale policajce.

Međutim, prema procenama lokalne televizije, nekoliko stotina demonstranata je na početku policijskog časa odbilo da se povuče sa ulica i zapalili su jednu knjižaru.

Specijalni policijski odred je pod punom opremom brzo i uspešno rasterao okupljene demonstrante, većinom mlade crnce, a poštovanje policijskog časa obezbeđivala su i oklopna policijska vozila.

AP prenosi da je masa od 200 demonstranata brzo rasterana i u roku od nekoliko minuta svedena na par desetina ljudi.

Policijski čas je trajao do pet ujutro, a planirano je da se primenjuje svake noći tokom nedelju dana.

Otkako je Martin Luter King ubijen 1968, u ponedeljak je prvi put Nacionalna garda pozvana u Baltimor da podrži 620.000 policajaca u ovom lučkom gradu u smirivanju nereda.

Američki predsednik Barak Obama osudio je sinoć nerede u Baltimoru rekavši da nema opravdanja za nasilje, ali je priznao da odavno postoji kriza u održavanju reda, pogotovu kad je reč o tretmanu prema Afroamerikancima.

Obama je ukazao da savest treba da preispitaju i neki policajci, i neke zajednice, kao i cela zemlja, preneo je AFP.

"Reč je o krizi koja se polako razvija i koja traje već dugo. To nije ništa novo i ne bi trebalo da se pretvaramo da jeste", istakao je američki predsednik.

Neredi u Baltimoru bili su najnasilniji u SAD od nereda u Fergusonu 2014, a Grejova smrt u pritvoru probudila je novu energiju i negodovanje javnosti zbog odnosa policije prema Afroamerikanacima što je bio povod za slične incidente prošle godine ne samo u Fergusonu, već i u Njujorku i drugde.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva