:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2017   12:05

0

222

U avgustu 1.878 građevinskih dozvola, najviše od 2007.

Na forumu "Sistem za izdavanje građevinskih dozvola iz perspektive opština i investitora" istaknuto je i da je u prvih sedam meseci ove godine predviđena vrednost radova u sektoru građevinarstva povećana za 57,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Rezultati primene izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji su evidentni, a u narednom periodu obezbedićemo sredstva koja će služiti daljem unapređenju e-sistema za izdavanje građevinskih dozvola koji će, kada bude potpuno završen, imati više od 100 funkcija", rekla je Darinka Đuran iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U ovoj godini je za prvih sedam meseci izdato 60 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na isti period prošle godine.

Udeo građevinske industrije u rastu BDP-a povećao se sa 4,3 odsto pre reforme sistema, na 6,2 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine, rečeno je na skupu.

Đuran je napomenula da javna preduzeća moraju da rade bolje jer u nekim delovima Srbije, kaže, postoje lokalne samouprave koje se nisu najbolje prilagodile novom e-sistemu izdavanja građevinskih dozvola.

"Za sada ne izričemo prekršajne kazne ali ćemo kad sistem stane u potpunosti na noge izricati prekršajne prijave za one koji ne obrade dokumentaciju u roku", opomenula je Đuran službenike, učesnike skupa iz lokalnih samouprava.

Milica Anđelković iz Naleda rekla je da se anketi o taksama i naknadama koju je ta organizacija sprovela odazvalo 100 lokalnih samouprava.

Rezultati, kaže, pokazuju između ostalog da sve lokalne samouprave smatraju da je uvođenje e-sistema za izdavanje građevinskih dozvola dalo pozitivne rezultate.

"Od 102.182 podnetih zahteva rešeno je 92,6 odsto", navela je Anđelković i objasnila da se zahtevi najčešće odbijaju zbog nepoštovanja procedure, nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i zato što dokumentacija nije bila "elektronski" potpisana.

Istraživanje, međutim, pokazuje da čak jedna trećina lokalnih samouprava naplaćjuje i lokalnu i republičku taksu za izdavanje građevinskih i drugih dozvola što, kako je rečeno na forumu, po zakonu nije dozvoljeno.

To je, napominju učesnici skupa, zbog toga što mnogi činovnici u opštinama nisu dovoljno dobro upoznati sa odredbama zakona.

Kao primer istaknuto je da se lokacijska dozvola naplaćjuje po drugačijim aršinima, pa tako neke lokalne samouprave naplaćjuju ovaj dokument 350 dinara a neke traže i do 35.000 dinara.

"Jedni naplaćjuju lokalnu, drugi republičku taksu a treći i jednu i drugu. Postoji velika neujednačenost kako i koliko se naplaćuje", ukazala je Anđelković.

S druge strane, zaposleni na lokalu, u službama koje izdaju građevinske dozvole, žale se - njih 88 odsto - da nemaju dovoljno inspektora, da softver za e-dozvole često ne funkcioniše te da nemaju dovoljno tehničkog i ljudskog kapaciteta da sve predmete obrade u roku.

 

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva