:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2016   12:05

0

185

U 2015. stvoreni uslovi za dalji pad kamata

Tabaković je, navodeći mere monetarne politike kojima je to postignuuto, podsetila i da je NBS u toku prošle godine sedam puta snižavala referentnu kamatu sa osam odsto na 4,5 odsto, čime su zajedno sa spoljnim faktorima, ukazala je, stvoreni uslovi da kamate na kredite još padnu.

Efekti su, pohvalila se, primetni kroz rast dinarskih u ukupnim novoodobrenim kreditima, naročito kad je reč o pozajmicama odobrenim stanovništvu, kao i kroz pad kamata na sve kredite.

Tabaković se u saopštenju osvrnula i na to da je u toku 2015. sproveden kompleksan postupak posebnog dijagnostičkog ispitivanja najvećeg dela bankarskog sektora, koji je potvrdio stabilnost bankarskog sistema, visoku kapitalizovanost i likvidnost.

"Ništa više, ali ni manje NBS ne očekuje i od učesnika na bankarskom tržištu. Poslovanje banaka u narednom periodu treba da obeleži dalje unapređenje njihovih poslovnih modela, kao i promovisanje ciljeva dugoročno održivog i stabilnog poslovanja", navela je Tabaković u saopštenju NBS.

Uspeh tržišnog prilagođavanja poslovnih modela banaka opredeliće njihove poslovne rezultate i tržišnu poziciju u budućnosti, nezavisno od veličine banke, njenog većinskog akcionara i/ili opredeljenja banke kao univerzalne, odnosno specijalizovane institucije.

Tabaković je poručila da konkurencija u bankarskom sektoru ne može biti loša, već bi mogla da doprinese da banke ponude kvalitetnije usluge po nižoj ceni.

Tabaković je, ističući da za NBS na tržištu "nema malih i velikih, domaćih i stranih", navela da je bankarski sektor stabilan.

NBS je, kako je navela, u proteklom periodu, pored neizvesnosti u međunarodnom okruženju, održala i cenovnu i očuva finansijsku stabilnost bankarskog sektora.

Guverner je istakla da je jedan od izazova kome NBS posvećuje posebnu pažnju i rešavanje pitanja problematičnih kredita.

"Ostvarena stabilnost finansijskog sistema, uz visoku kapitalizovanost i solidnu likvidnost bankarskog sektora ukazuje da je ispravno opredeljenje da se na tržišan način, odnosno bez finansijske intervencije države, rešava ovo pitanje", rekla je ona.

Sprovođenje aktivnosti radi realizacije navedenih ciljeva, od strane svih učesnika, unaprediće kvalitet kreditnog portfolija kroz smanjenje kreditnog rizika u bankarskom sistemu, što bi trebalo da rezultira još nižim kamatama, a time i da dodatno podrži privrednu aktivnost i omogući održiv privredni rast.

Tabaković je poručila da će prioriteti NBS u 2016. i u godinama koje slede, ostati nepromenjeni - održavanje cenovne stabilnosti i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva