:

:

TV Most

Foto: nap.ba

clock

Decembar 08, 2017   12:05

0

267

Tužilaštvo traži 15 godina zatvora za zločine nad Srbima


Tužilac Milanko Kajganić smatra da je Tužilaštvo tokom sudskog postupka dokazalo da je Azra Bašić počinila krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992.



Iznoseći završne reči, Kajganić je rekao da su izvedeni dokazi pokazali da je u periodu izvršenja krivičnog dela postojao oružani sukob između Vojske Republike Srpske s jedne, te Hrvatskog veća odbrane (HVO), Teritorijalne odbrane i Hrvatske vojske, s druge strane. 



Oružani sukob postojao je i na području naselja Čardak, odakle su odvodjeni civili u Dom JNA u Derventi, u kojem su nezakonito zatvarani. 



Kajganić je naveo da je dostavio više materijalnih dokaza iz Hrvatske koji potvrđuju da je Azra Bašić bila pripadnik 305. brigade Hrvatske vojske i da je ratovala na području Dervente, te da je kasnije rasporedjena u 103. brigadu HVO-a. 



"Nijedan svedok nije osporio njen identitet. Svi su potvrdili da su za njeno ime saznali od policajaca ili drugih ljudi, a veći broj svedoka je tokom istrage prepoznao po fotografijama iz tog perioda. To je potvrdila i njena prijateljica Nihada Čučić, koja je rekla da je optužena otputovala sa Nedžadom Bašićem u SAD", naveo je Kajganić, piše portal banjalučkih Nezavisnih novina, pozivajući se na Srnu. 



Tužilac je dodao da su svedoci, koji su upoznali Bašićevu 26. aprila 1992. godine, potvrdili da su je viđali i u logoru "Rabić", u kojem je bilo zatvoreno više od 100 ljudi. 



Kajganić se posebno osvrnuo na ubistvo Blagoja Đuraša i na strašna zlostavljanja koja su zatvoreni srpski civili pretrpeli u Domu JNA. Podsetio je na velike patnje koje su zatvorenici doživjeli tokom samog jednog poslepodneva, a koje su ostavile trajne fizičke i psihičke posledice. 



Tužilac je naveo da su po naredbi Bašićeve, između ostalog, morali da jedu jugoslovenske dinare, da ližu krv sa poda, da se četvoronoške kreću po staklom zasutom podu dok ih je ona jahala, da izlaze na simuliranja strijeljanja, te da trpe strašne udarce od kojih su gubili svest. 



"Utvrđeno je da je Blagoje Đuraš doveden kao civil i dokazano na koji način je zlostavljan i ubijen. Brojni svjedoci su potvrdili da su videli da je Azra Bašić učestvovala u njegovom premlaćivanju i da ga je ubola nožem u vrat", naveo je Kajganić. 



Tužilac je zatražio da Sud BiH, prilikom određivanja kazne, uzme u obzir činjenicu da je Bašićeva pokazala naročitu okrutnost i upornost prilikom činjenja krivičnog dela, posebno tokom ubistva Blagoja Đuraša, te potpuno odsustvo kajanja zbog učinjenog, kao i izbegavanja ekstradicije iz SAD. Tužilaštvo kao otežavajuću okolnost smatra i držanje Bašićeve, koja se hvalila kako je ubila Đuraša. 



Kajganić je tokom usmenog, skraćenog iznošenja završnih reči, rekao da odbrana nije osporila nijedan dokaz Tužilaštva, narušila kredibilitet svedoka i dovela u sumnju njihove iskaze. 



Binasa Abaspahić, branilac Azre Bašić, izneće na ročištu 15. decembra završne reči.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva