:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2018   15:26

0

158

Tužilaštvo BiH optužilo Srbina za ratne zločine


Tužilaštvo je optužilo Gavrića da je, navodno, za vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.



- Optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a kasnije i svojstvu komandira Izviđačko-diverzantnog voda odreda Drinjača, lično i direktno učestvovao u mučenjima, progonima, nezakonitom zatvaranju, ubistvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju i teškim zlostavljanjima više desetina zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i maloletnih žrtava tokom 1992. godine.



Takođe, optuženi se tereti i za učestvovanje u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u leto 1995. godine.



Optužnica ide Sudu BiH na potvrđivanje. Tek ako je sudu potvrdi, sledi suđenje na kom je prvi korak izjašnjavanje o krivici za teške navode iz optužnice.


Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva