:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2016   12:05

0

110

Tužilaštvo BiH odbacilo tvrdnje o istraži proitv Gotovine

Iz te pravosudne institucije poručuju da informacije koje se o tome pojavljuju u pojedinim medijima su deo, kako se tvrdi, mišljene kampanje dezinformiranja.

"U Tužiteljstvu BiH u 2016. nije zaprimljena nikakakva prijava niti predmet iz Haškog tribunala koji se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina. Tužilaštvo BiH nema otvorenu istragu protiv Gotovine niti je on u statusu osumnjičenog", stoji u saopštenu tog tužilaštva, prenose mediji u BiH.

Navedeno je kako postoji samo predmet koji je "u fazi prijave" a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izveštaja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske iz 2006.

Izričito nije navedeno na šta se ta prijava tačno odnosi no ranije su iz MUP-a RS objavili da su oni krivično prijavili ukupno 16 osoba koje terete za navodne ratne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima počinjene u jesen 1995.

Reč je o završnim ratnim operacijama vođenim u severozapadnoj Bosni u kojima su na temelju sporazuma Tuđman-Izetbegović učestvovale i jedinice HV kojima je zapovedao general Gotovina.

Beogradske Večernje novosti su objavile, a mediji u Srbiji i regionu preneli, da su iz Haga u Sarajevo poslati novi dokazi na osnovu kojih je otvorena istraga u BiH protiv generala Gotovine.

"Iznošenje neistina predstavlja samo jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalaze Tužilaštvo BiH i glavni tužitelj u poslednja dva meseca i potvrđuje smišljenu kampanju s ciljem destabiliziranja institucije Tužilaštva BiH te odnosa unutar BiH kao i odnosa u susedstvu (Srbija i Hrvatska)", stoji u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da se sve to čini u svrhu predizborne kampanje te zbog "drugih skrivenih ciljeva".

Naveli su kako će uprkos svemu nastaviti dobru saradnju s tužilaštvima u Srbiji i Hrvatskoj i neće dopustiti da bilo ko plasiranjem neistina poremeti te odnose.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva