:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2015   12:05

0

114

Tusku ćemo poslati koje promene želimo u EU

Kako navodi britanski zvaničnik, Kameron se na ministarskom savetu EU u Briselu kratko osvrnuo na pregovore Britanije sa EU, a onda je sastanak nastavljen.

Upitan za izjavu predsednika Evropske komisije žan Klod Junkera da je "za tango potrebno dvoje", britanski zvaničnik odgovorio je da nije reč o plesu, već o pregovorima.

Kameron je ranije danas rekao da će se pregovori o članstvu Velike Britanije u EU ubrzati narednih meseci, a da će željene promene izneti početkom novembra.

"Tempo će se sada ubrzati i ja ću ponovo izložiti četiri ključne oblasti gde nam je potrebna promena, što će biti temelj promena koje će početi u novembru", rekao je britanski premijer uoči samita lidera EU u Briselu.

On je dodao da će se ubrzati tempo pregovora uoči samita, koji će biti održan 17. i 18. decembra, prenosi Rojters.

"Uveren sam da možemo da postignemo dobar dogovor za Veliku Britaniju i popravimo stvari koje treba da se poprave" rekao je Kameron izrazivši uverenje da će se procesom koji je trenutno u toku postići napredak.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je u nemačkom parlamentu poručila da će njena zemlja konstruktivno raditi s Britanijom po pitanju traženih reformi EU, ali je istakla da se ne može pregovarati o nekim principima kao što su sloboda kretanja ljudi.

"Podrazumeva se da ćemo konstruktivno raditi s britanskom vladom... Podrazumeva se, međutim, da postoje pitanja o kojima se ne pregovara. Postoje dostignuća evropskih integracija oko kojih nema 'cenkanja', na primer o principima slobodnog kretanja i principu nediskriminacije", istakla je ona.

Merkel je, u tom kontekstu, izrazila ubeđenje da će prihvatljiv kompromis moći da bude postignut.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva