:

:

TV Most

clock

April 03, 2017   12:05

0

130

Tuskova misija neuspešna, Ivanov ne menja odluku

Donald Tuski je treći visoki zvaničnik EU, posle Frederike Mogerini i Johanesa Hana, koji je pokušao da pomogne rešavanje političke krize u koju je Makedonija zapala posle decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

"Predsedniče Ivanov... na vama je da pronađete rešenje zasnovano na demokratskim načelima, pristojnošću i zdravom razumu. Kada takvo rešenje pronađete, možete da raćunate na našu podršku", rekao je Tusk u Skoplju.

Ivanov je, pak, još jednom odbacio poziv da mandat za sastav nove vlade preda predsedniku Socijal-demokratske sstranke Makedonije Zoranu Zaevu, objašnjavajući takav potez željom da "spreči štetne posledice koje bi ussledile".

"Prva tačka dnevnog reda parija i poslanika treba da budu evropske reforme, a ne sprovođenje postizborne platforme nastale u drugoj državi. Tom platformom mugrožava se bezbednost zemlje, narušavaju dobrosusedski odnosi i podstiču međunacionalne tenzije", rekao je Ivanov.

Iako je Zaev uspeo da dobije podršku 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, Ivanov odbija da mu preda mandat za sastav vlade, objašnjavajući taj potez tvrdnjom da osnovu koalicionog sporazuma SDSM i albanskih partija čini platforma albanskih političkih stranaka, sastavljena pod patronatom albanskog premijera Edija Rame.

"Ova produžena kriza nastavlja da koči evroatlanstki put Makedonije. Vi još uvek možete naći rešenje koje se zasniva na demokratskim principima, pristojnosti i zdravog razuma. Samo takvo rešenje može biti održivo. Kada nađete takvo rešenje možete računati na našu podršku ", poručio je Tusk.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva