Vesti
Tusk: Ojačati veze EU sa regionom i unutar regiona

17:23, 13.02.2018

|

Izvor: RTS, Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je jačanje veza između EU i Zapadnog Balkna kao i jačanje veza među samim zemljama regiona. Tusk i austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovartali su u Beču, između ostalog, i o Zapadnom Balkanu.

Donald Tusk je posle sastanka sa austrijskim kancelarom rekao da su razgovarali o samitu EU Zapadni Balkna koji će se u maju održati u Sofiji čiji cilj je jačanje veza, kako sa regionom tako i unutar regiona.


"To se odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, jačanje razmene u obrazovanju i kulturi kako bi komunikacija među građanima bila lakša i brža", poručio je Tusk.


Predsednik Evropskog saveta razgovarao je u Beču sa austrijskim kancelarom o predstojećem samitu lidera EU na kojem će u prvom planu biti naredni višegodišnji EU budžet koji će biti zasnovan na prioritetima EU u sledećoj dekadi.


Tusk je najavio da će pored bezbednosti i odbrane, digitalnih tehnologija i obrazovanja, među prioritetima EU u sledećoj dekadi biti i zaustavljanje ilegalne migracije u EU, u čemu predsedsednik Evropskog saveta vidi i značajnu ulogu zemalja Zapadnog Balkna.


Prema njegovim rečima "Samit EU Zapadni Balkan u Sofiji biće značajan i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući bezbednost i migracije, jer kako je rekao, učešće Zapadnig Balkana, "kao vekovnog čuvara evropski granica u zaustavaljanju migrantskog talasa u Evropu 2015. godine bilo je značajno".

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design