:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2018   12:05

0

204

Tusk: Ojačati veze EU sa regionom i unutar regiona


Donald Tusk je posle sastanka sa austrijskim kancelarom rekao da su razgovarali o samitu EU Zapadni Balkna koji će se u maju održati u Sofiji čiji cilj je jačanje veza, kako sa regionom tako i unutar regiona.


"To se odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, jačanje razmene u obrazovanju i kulturi kako bi komunikacija među građanima bila lakša i brža", poručio je Tusk.


Predsednik Evropskog saveta razgovarao je u Beču sa austrijskim kancelarom o predstojećem samitu lidera EU na kojem će u prvom planu biti naredni višegodišnji EU budžet koji će biti zasnovan na prioritetima EU u sledećoj dekadi.


Tusk je najavio da će pored bezbednosti i odbrane, digitalnih tehnologija i obrazovanja, među prioritetima EU u sledećoj dekadi biti i zaustavljanje ilegalne migracije u EU, u čemu predsedsednik Evropskog saveta vidi i značajnu ulogu zemalja Zapadnog Balkna.


Prema njegovim rečima "Samit EU Zapadni Balkan u Sofiji biće značajan i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući bezbednost i migracije, jer kako je rekao, učešće Zapadnig Balkana, "kao vekovnog čuvara evropski granica u zaustavaljanju migrantskog talasa u Evropu 2015. godine bilo je značajno".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva