:

:

TV Most

Foto: Tanjug (AP Photo/Visar Kryeziu)

clock

April 26, 2018   12:05

0

192

Tusk Normalizacija i sporazumi pa unapređenje odnosa sa EU


"Znam da će ovo biti teško. Ali, biću obazrivi optimista. I posle mog jučerašnjeg sastanka sa Aleksandrom Vučićem i današnjeg sastanka sa vašim predsednikom, više sam optimista a manje sam obazriv", poručio je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.


Zahvalivši na dočeku u Prištini, Tusk je rekao i da EU treba pre svega da potvrdi svoju jasnu podršku evropskoj perspektivi regiona, a isto tako očekuje od EU da pozdravi strateško određenje i zajedničku angažovanost njenih partnera na Zapadnom Balkanu u odnosu na načela, vrednosti i evropsko jedinstvo.


 


ÄŒestitao je Prištini na usvojenom sporazumu o demarkaciji s Crnom Gorom, navodeći da je to element koji Kosovo približava putovanju bez viza u države članice EU.


 


Ocenio je to kao dokaz dobre međupartijske saradnje kad su u pitanju vitalni interesi naroda, te dodao da je uveren da će reforme biti nastavljene, a što je, poručio je u najboljem interesu "za vašu državu kako biste se na najefikasniji način borili protiv organizovanog kriminala i korupcije".


 


"Ovo zahteva politički konsenzus na Kosovu. Sa vašim iskustvom, poštovani g. predsedniče, vi ćete pokazati sposobnost da izađete sa ovom veoma spektakularnom politikom, veoma pozitivnom, dakle, sa vašim stalnim naporima da izgradite konsenzus na Kosovu, ali i u regionu, kada je reč o najtežim procesima i pitanjima. Verujte mi da sve moje kolege u Briselu i u evropskim prestonicama hvalimo vaše uspehe. Ti uspesi mogu da posluže kao model i vašim susedima", rekao je Tusk.


 


Dodao je da je s Tačijem razgovarao i o dijalogu Prištine i Beograda, zahvalivši mu na angažmanu u tom smislu, ali i navodeći da je juče u Beogradu zahvalio i predsedniku Vučiću na ličnom kapitalu koji je uložen u dijalog.


 


"Znam da je ovo pitanje težak i emocionalan izazov za obe strane. Ali nema realnije alternative od normalizacije. Zapravo, reč je o strateškom određivanju. Ja sam 100 odsto siguran da će ovo biti nagrađeno u budućnosti", poručio je Predsednik Saveta Evrope.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva