:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2015   12:05

0

115

Tusk: EU mora povratiti kontrolu spoljnih granica

"Najhitnije pitanje koje možemo postaviti sebi noćas je kako da povratimo kontrolu naših spoljnih granica", kazao je Tusk novinarima, dodajući da "milioni potencijalnih izbeglica pokušavaju stići do Evrope."

Tusk je takođe pozvao na okončanje "ciklusa međusobnih optužbi i nesporazuma" koji potkopavaju napore EU da stvore zajednički odgovor na najgoru izbegličku krizu od Drugog svetskog rata.

Evropa je pod sve većim pritiskom zbog upravljanja orgromnim prilivom, koji se procenjuje na pola miliona izbeglica ove godine, od kojih mnogi beže od rata i represije u Siriji, Avganistanu i Eritreji.

Tusk je upozorio da tok izbeglica nastavlja da raste. "Sukobi na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Iraku, neće se brzo okončati", uveren je on.

Naveo je da je osam miliona ljudi raseljeno u Siriji, dok je četiri miliona pobeglo u susedne zemlje, kao što su Turska, Jordan i Liban. "To znači da mi danas razgovoramao o milionima, a ne hiljadama, potencijalnih izbeglica, koji pokušavaju da stignu do Evrope", kazao je Tusk.

Prema njegovim rečima, "još više izbeglica će krenutu prema Evropi, a ne manje, pogotovo što se svi oni osećaju pozvani". Ministri unutrašnjih poslova EU odobrili su u utorak planove za preseljenje 120.000 azilata iz dve petrpane zemlje Grčke i Italije.

Tusk je aludirao na argumente koji su doveli do glasanja, kome su se ogorčeno protivile Mađarska, Rumunija, ÄŒeška i Slovačka, gde postoji jako antimigrantsko raspoloženje.

"Mi smo sad dostigli kritičnu tačku, u kojoj moramo da okončamo ciklus međusobnih optužbi i nesporazuma. Naša današnja rasprava mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na iluzijama i emocijama", reka je.

Vanredni samit EU, posvećen rešavanju izbegličke krize, održava se danas u Briselu, dan pošto su ministri unutrašnjih poslova i pravde, bez konsenzusa, usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama.

Lideri se dogovaraju o narednim koracima, koji se odnose na jačanje spoljih granica EU i prižanje dodatnih sredstava za Tursku, Jordan, Liban i agencije UN.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva