:

:

TV Most

clock

April 20, 2015   12:05

0

116

Turski tok se kod ÄŒente odvaja za Srpsku


On je naglasio da je strateško opredeljenje Republike Srpske u gasnom sektoru, određivanje pravca snabdevanja ruskim gasom preko Srbije, čime bi postupak i lokacija priključka za RS trebalo da budu identični planiranom iz "Južnog toka", a to je kod ÄŒente, između Zrenjanina i Beograda.

"Pretpostavka je da će Južni tok i nova alternacija većim delom biti identični u prostoru Republike Srbije, a način priključenja Republike Srpske potpuno identičan", naveo je on.

Kompanija "Gas-Res", dodaje Puhalac, u stalnom je kontaktu sa partnerima u Ruskoj Federaciji i Srbiji jer razvojne planove žele da uklope u opcije izgradnje novog pravca snabdevanja gasom, onako kako bude dogovoreno između "Gazproma" i ostalih zemalja partnera.

"Ovih dana je održan sastanak ministara spoljnih poslova pet zemalja Jugoistočne Evrope (Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske), kada je dogovoreno da se formira radna grupa za izradu studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda koji bi bio povezan na gasovod Turski tok", napominje Puhalac.

Pitanje sigurnog snabdevanja gasom jugoistočne i srednje Evrope postalo je neizvesno od trenutka zaustavljanja projekta "Južni tok", kada je problem političke prirode izazvao ekonomske posledice. Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, međutim, početkom decembra prošle godine postigli su dogovor o izgradnji podmorskog gasovoda po dnu Crnog mora do Turske, a zatim je u Ankari potpisan memorandum o izgradnji gasovoda između predstavnika ruskog "Gazproma" i turskog "Botasa".

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak potvrdio je nedavno za "Rosija 24" da su u toku pregovori sa Grčkom, Makedonijom, Srbijom, Mađarskom i Austrijom, preko kojih može ići kopneni deo "Turskog toka", većim delom ranije definisanom trasom "Južnog toka".

"Zvanične najave iz Ruske Federacije o izgradnji gasovoda Turski tok, kao i pregovori sa zemljama zainteresovanim za ovaj projekat, među kojima je i Srbija, daju nam pozitivan impuls za nastavak aktivnosti koje je RS započela u ranijem periodu. Pitanje našeg priključka rešavaćemo u saradnji s Vladom Srbije, kako bismo obezbedili naše učešće i to kroz izgradnju kraka koji će gas dovesti do RS bez posrednika", objašnjava ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Izvor: Nezavisne

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva