:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2017   12:05

0

137

Turski parlament produžio mandat vojsci da deluje u Iraku i Siriji


Mandat koji se od 2014. obnavlja svake godine, dozvoljava Turskoj da pošalje vojnike preko južne granice ako oceni da dogadjaji u Iraku i Siriji predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.





U dokumentu se navodi da nacionalna bezbednost zahteva borbu protiv kurdskih ekstremista u Siriji i Iraku i protiv Islamske države.



Takodje se ističe važnost teritorijalnog integriteta Iraka i da "separatizam zasnovan na etničkoj pripadnosti" predstavlja pretnju i Turskoj i regionalnoj stabilnosti.



Poslanik prokurdske Narodne demokratske partije Osman Bajdemir nazvao je zakon "ratnim mandatom" kojim se objavljuje neprijateljstvo prema 40 miliona Kurda.



Osim te partije, sve druge stranke, uključujući najveću opozicionu Republikansku narodnu partiju, glasale su za zakon.



Turski zvaničnici su više puta pozivali poluautonomnu Kurdsku regionalnu upravu da odustane od održavanja referenduma o nezavisnosti, zakazanog za ponedeljak.



Turski ministar odbrane Nuretin Džanikli je u obraćanju poslanicima rekao da je referendum kao cigla koja, ako se izvuče, može da izazove rušenje "strukture izgradjene na osetljivoj i krhkoj ravnoteži", a da bi sukob koji bi nastao mogao da bude globalan.



Zakon o mandatu vojske usvojen je 2014, a kombinacija je dva prethodna zakona.



Zakon o Iraku donet je 2007. u cilju borbe protiv kurdskih ekstremista na severu Iraka, da bi se sprečili napadi u Turskoj. Pobunjenička zabranjena Radnička partija Kurdistan u Turskoj ima svoja uporišta u iračkim planinskim područjima.



Zakon o Siriji donet je 2012. u odgovoru na minobacačke napade sirijskih snaga na turski pogranični grad.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva