:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2015   12:05

0

118

Turski avioni ponovo bombardovali Kurde u Iraku

Televizija TRT-je rekla da su avioni F-16 poleteli iz vazduhoplovne baze Dijarbakir, na jugoistoku Turske i gađali objekte Radničke partije Kurdistana (PKK) u Iraku. Nema neposredne potvrde tog izveštaja.

Ranije danas Turska je zatražila sastanak saveznika u NATO radi razgovora o pretnji svojoj bezbednosti i vazdušnim napadima na PKK i vojsku Islamske države u Siriji.

Agencija AFP podseća da je prvi turski avio-napad na Kurde, u noći između petka i subote, uzdrmao prekid vatre između Ankare i PKK, koji je na snazi od 2013. godine.

PKK je u subotu saopštila da je to bila "agresija" turske vojske i da su "prekršeni uslovi prekida vatre" između njegovih boraca i turskih snaga.

Turska vlada je naredila vazduhoplovne napade posle serije terorističkih napada na policajce poslednjih dana za koje je optužena PKK .

Kurdski pokret je preuzeo odgovornost za ubistvo i sredu dvojice turskih policajaca na granici sa Sirijom, u znak odmazde za samoubilački bombaški napad koji se pripisuje ekstremističkoj Islamskoj državi sa 32 mrtva i stotinu ranjenih među mladim kurdskim aktivistima.

Vlada konzervativno-islamskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana povela je u jesen 2012. mirovne razgovore sa zatvorenim liderom PKK Abdulahom Odžalanom u pokušaju da okonča pobunu Kurda tokom koje je od 1984. poginulo 40.000 ljudi. Taj proces do sada nije doveo do trajnog sporazuma, ukazuje AFP.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva