:

:

TV Most

clock

April 25, 2017   12:05

0

134

Turska ponovo pod nadzorom Saveta Evrope

Rezolucijom usvojenom sa 113 glasova za, 45 protiv i 12 uzdržanih Parlamentarna skupština saveta Evrope (PSSE) koja okuplja 47 zemalja članica SE, odlučila je da se ponovo otvori ta procedura dok se na zadovoljavajući način ne odgovori na njenu zabrinutost.

Parlamentarna skupština navela je da očekuje od turskih vlasti da ukinu vanredno stanje što je pre moguće, da oslobode sve poslanike i novinare koji u pritvoru čekaju na suđenje, da paze da suđenja poštuju garancije redovne procedure i da hitno preduzmu mere za ponovno uspostavljanja slobode govora i slobode medija.

Procedura praćenja podrazumeva redovne posete zemlji članici dvoje izvestilaca zaduženih da razgovaraju sa vlastima i plenarne rasprave o eventualnom napretku koji zemlja ostvaruje. Trenutno su te mere primenjene na zemje kao što su Rusija i Azerbejdžan.

"Ta procedura nikad ranije nije bila ponovo otvorena za neku od 47 zemalja članica Saveta Evrope", rekao je portparol tog tela.

Turska je od 2004. u grupi zemalja za "post praćenje", gde se nalaze zemlje kao što su Bugarska i Crna Gora koje su ostvarile napredak, ali u kojima ima i dalje razloga za brigu oko stanja pravne države i poštovanja osnovnih prava.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo na ovo vraćanje unazad.

"Oštro osuđujemo tu nepravednu odluku PSSE-a donetu iz političkih razloga, suprotno ustanovljenim procedurama", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, odluka o ponovnom uvođenju praćenja "zanemaruje otvoren i konstruktivan dijalog i saradnju" koju Turska održava sa Savetom Evrope, koji je trajao bez prekida od "terorističkog pokušaja puča".

Savet Evrope je više puta poslednjih meseci ukazivao Turskoj da je potrebno da poštuje vrednosti definisane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, u vreme kada je Ankara sprovela velike čistke u medijima, sudstvu ili vojsci posle neuspelog puča u julu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva