:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Januar 20, 2018   12:05

0

159

Turska počela vazdušnu ofanzivu na severozapad Sirije


"Od ovog trenutka, naše hrabre Oružane snage počele su vazdušnu ofanzivu kako bi eliminisale Kurdsku radničku partiju (PKK) i elemente takozvane Islamske države u Afrinu", rekao je Jildirim , prenosi Rojters.


 


Turski mediji javljaju da je grupa boraca sirijske opozicije, koje podržava Turska, krenula ka oblasti Afrina kao deo turske ofanzive.


 


Izveštači agencije AP na tursko-sirijskoj granici javljaju da su primetili najmanje pet aviona kako lete ka Afrinu, kao i konvoj autobusa za koje se pretpostavlja da prevoze sirijske opozicione borce. Kako se navodi, u tom konvoju su i kamioni sa mitraljezima.


 


 


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, počela vojna operacija nakon što je turska vojska izvela prekogranično granatiranje.


 


Turska vojska je danas saopštila da je pogodila skloništa koja koriste ekstremisti tri grupe - Kurdistanske radničke partije (PKK), Partije demokratskog jedinstva (PYD) i Jedinica za narodnu zaštitu (YPG), nakon što su ekstremisti pucali na turske položaje unutar Turske, prenosi Rojters.


 


"Uništićemo teroristički koridor postepeno, kao što smo to učinili u operacijama u Džarabulusu i El-babu, počev od zapadne strane. Operacija u Afrinu je praktično počela na terenu. Sledeći je Manbidž", rekao je Erdogan.


 


On je više puta najavljivao da će slomiti sirijsku kurdsku miliciju u Afrinu, koju vidi kao bezbednosnu pretnju Turskoj, napominje britanska agencija.


 


Direktna vojna akcija protiv teritorije koju pod kontrolom drži kurdska milicija otvara novi front u sirijskom građanskom ratu, a Ankara se sukobljava s Kurdima, saveznicima SAD, u trenutku kada odnosi Turske s Vašingtonom dostižu tačku pucanja.


 


Američki Stejt department pozvao je Tursku da se fokusira na borbu protiv ekstremista Islamske države, a turske aktivnosti u Afrinu opisao je kao destabilizujuće.


 


Turski ministar odbrane Nuretin Džanikli rekao je danas da je operacija Turske u regionu počela prekograničnim granatiranjem, ali da u Afrin nisu ušle trupe.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva