:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2015   12:05

0

128

Turska nije tražila vojnu pomoć od NATO

Stoltenberg je, takođe, upozorio da bi bombardovanje moglo da ugrozi napredak koji je postignut u poslednjih nekoliko godina u pravcu postizanja mirovnog sporazuma sa kurdskim ekstremistima, preneo je AFP.

"Turska ima veoma jaku vojsku i vrlo jake snage bezbednosti. Tako da nije bilo zahteva za bilo kakvu značajnu vojnu podršku NATO", rekao je Stoltenberg u intervjuu Bi-Bi-Si-ju.

Stoltenberg je pozdravio pridruživanje Turske borbi protiv IS, ali je upozorio da "samoodbrana mora da bude proporcionalna".

U jučerašnjem intervjuu za norvešku televiziju, Stoltenberg je upozorio da se turskim udarima na kurdske ekstremiste rizikuje podrivanje delikatnih mirovnih pregovora.

"Poslednjih godina je došlo do napretka u pokušaju da se pronađe mirno političko rešenje. Važno je da se ne odreknu toga jer sila nikad neće rešiti sukob na dugi rok", rekao je Stoltenberg a preneo je AFP.

NATO će sutra, na zahtev Turske, održati vanredni sastanak o situaciji u Siriji, saopšteno je iz sedišta Alijanse.

Ankara se na ovaj potez odlučila nakon što je turska avijacija počela sa vazdušnim udarima na položaje takozvane Islamske države i kurdskih pobunjenika u susednoj Siriji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva