:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2015   12:05

0

139

Turska ne planira slanje kopnene vojske u Siriju

Turska je pokrenula dvostruku antiterorističku prekograničnu ofanzivu protiv džihadista Islamske države i militanata Radničke partije Kurdistana (PKK), posle talasa nasilja u zemlji, tako što je bombardovala njihove položaje i gađala ih artiljerijom.

Ofanziva ne uključuje samo ciljeve ID u Siriji, već i pobunjenike PKK u susednom severnom Iraku, koji se ogorčeno protive džihadistima, što je dovelo u opasnost primirje, koje se sa kurdskim militantima održava od 2013. godine.

Turski mediji su preneli izjavu Davutoglua koji je rekao u razgovoru s novinarima da dok postoje izvesne razlike sa Vašingtonom u pogledu nekih aspekata politike prema Siriji, ima osnove za postizanje sporazuma o otvaranju vazduhoplovnih baza koje bi pružile podršku Slobodnoj sirijskoj armiji i drugim umerenim elementima koji se bore protiv sirijske vlade, preneo je danas turski list "Hurijet".

Preneta je i izjava Davutoglua da Sirijska kurdska partija PYD treba "da ima svoje mesto u novoj Siriji" ukoliko ne remeti Tursku, da treba da prekine sve veze sa sirijskom vladom i da sarađuje sa opozicionim snagama.

Agencija Frans pres je prenela da se PYD pokazala kao jedini značajan partner za sada na terenu za alijansu koju predvode SAD u borbi protiv ID na severu Sirije.

Napredovanje sirijskih Kurda je izazvalo zabrinutost Turske, koja strahuje da će ona podstaći separatistička osećanja u kurdskoj zajednici.

PYD ima veze sa PKK koja je tri decenije vodila pobunu protiv turske vlade u borbi za veća prava Kurda a SAD, Evropska unija i Turska su je stavila na listu terorističkih organizacija.

Turski lovci napali su u nedelju baze PKK na severu Iraka drugu noć uzastopno, naveli su bezbednosni izvori, u kampanji koja preti da ugrozi mirovni proces čiji je cilj bio da se okonča pobuna u kojoj je od 1984. godine poginulo oko 40.000 ljudi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva