:

:

TV Most

clock

Jul 25, 2015   12:05

0

185

Turska napala položaje kurdskih militanata u Iraku



Pored angažovanja borbenih aviona, turska vojska je i sa zemlje gađala položaje IS i PKK, navodi se u saopštenju

"Izvršeni su napadi na položaje terorističke organizacije Daeš (IS) u Siriji i terorističke grupe PKK na severu Iraka", stoji u saopštenju, koje je prenela agencija AFP.

U napadima na severu Iraka su gađana skloništa i skladišta gde PKK drži oružje, kao i druge "logističke tačke" na području planine Kandil, gde je smeštena komanda PKK, saopštio je Davutogluov kabinet, ne navodeći koje mete IS u Siriji su gađane, osim da su napadi bili efikasni.

Turska je juče pokrenula napade na položaje IS u Siriji kao odgovor na napad džihadista u kojem je ubijen jedan turski vojnik. U toj prvoj akciji turskih borbenih aviona je poginulo devet pripadnika IS.

To je prvi put da turski borbeni avioni bombarduju položaje Kurda na severu Iraka otkad je 2013. sklopljen mirovni sporazum između zvanične Ankare i pobunjeničke PKK.

Partija PKK se od 1984. bori za autonomiju protiv turskih snaga, a vlasti u Ankari i njeni saveznici ih smatraju terorističkom organizacijom.

Tenzije u odnosima Turske sa Kurdima su poslednjih dana povećane nakon samoubilačkog napada Islamske države u ponedeljak u gradu Suruč, na jugoistoku Turske, kad su poginule 32 osobe. Kurdi krive tursku vladu što nije pokrenula dovoljno oštru akciju protiv IS.

PKK je u sredu preuzela odgovornost za ubistvo dva turska policajca u blizini Sanliurfe, većinski kurdskog grada na granici sa Sirijom.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva