:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2017   12:05

0

132

Turska i Nemačka da reše spor oko poseta bazama

Ankara je odbila da dopusti nemačkim poslanicima da posete vojnike u dvema vazduhoplovnim bazama, navodi Rojters, napominjući da nemački vojnici doprinose misiji vazdušnog nadzora NATO-a u Koniji, 250 kilometara južno od turske prestonice, dok su nemačke trupe koje su bile stacionirane u drugoj bazi, u Indžirliku, u međuvremenu premeštene u Jordan.

NATO je saopštio da je Stoltenberg u petak pozvao šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta ÄŒavušoglua, i zatražio od njih da reše spor.

"Nadamo se da će Nemačka i Turska moći da dogovore datum posete prihvatljiv za obe strane", rekao je portparol NATO-a.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u intervjuu za televiziju ARD, da bi nemačkim poslanicima trebalo omogućiti da posete vojnike Bundesvera u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Koniji, dodavši da su potrebni pregovori kako bi se našlo rešenje, i to, kako je navela, uz pomoć NATO-a.

Nemačke oružane snage su pod kontrolom parlamenta i Berlin ističe da poslanici moraju imati pristupa svojim vojnicima, napominje britanska agencija.

Inače, Nemačka je odbila da izruči tražioce azila za koje Turska tvrdi da su bili umešani u pokušaj puča prošle godine, dok Berlin traži oslobađanje nemačkog novinara turskog porekla.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva