:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 30, 2015   20:09

0

226

Turci kupili paraćinsku Štofaru

Kompanija "Fišek interenacional", čije je sedište u Beogradu, je 25. aprila potpisala predugovor o kupovini i već uplatila depozit od 30 miliona dinara, izjavio je novinarima stečajni upravnik fabrike Saša Jovanović.

"Štofara" je prodata za 108 miliona dinara, a kupac ima obavezu da za 90 dana plati celu sumu, objasnio je Jovanović.

Dodao je da, ako kupac za taj period ne plati celi iznos, gubi depozit i da zato ne sumnja u prodaju.

"Po isplati celog iznosa oni postaju vlasnici, a sa načinom i uslovima prodaje slažu se i poverioci", napomenuo je Jovanović.

Reč je o prodaji 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima i sedam hektara zemljišta.

Od ove prodaje oko 180 bivših radnika "Štofare" očekuje isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa, koje im nisu uplaćivani poslednje dve godine.

Ne zna se šta će "Fišek internacional" raditi sa "Štofarom", koja ne radi već oko deset godina.

Na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu, oglašena je prodaja imovine "Štofare" Paraćin u stečaju, nekadašnjeg ponosa tekstilne industrije Srbije i Jugoslavije u junu 2014.godine, ali nije bilo kupaca.

Na prodaji su bili magacini, hangari, proizvodni pogon, Bojačnica, zgrada tekstilne industrije, radionice... Početna cena je bila 144.555.000 dinara, a depozit 57.822.000 dinara.

Industrija tekstila "Branko Krsmanović" iz Parćina bila je i jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod je uvek zvao "Štofara".

"Štofara" se bavila preradom čiste runske vune i hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vune - sintetika, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva