:

:

TV Most

clock

Decembar 28, 2015   12:05

0

114

Turci hoće srpsko meso, mleko, mlečne proizvode...

Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka Samir Kačapor, izjavio je večeras da je ta agencija dovela više od 30 lokalnih kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa turskim firmama.

“Večeras tražimo kompanije koje će nam ponuditi repromaterijal, sirovinu za tekstilnu industriju i proizvodnju obuće”, rekao je on Tanjugu.

Tu su, naveo je Kačapor, prerađivači drveta, proizvođači zdrave hrane, mesa i mlečnih proizvoda, koji žele da ponude svoje proizvode, ali i da nađu partnere iz Turske s kojima bi mogli da izađu na treće tržište.

“Jedan od aduta Srbije je i sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini, Od nedavno imamo i sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom”, podsetio je on.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić ukazao je da su turski privrednici zainteresovani za čitavu Srbiju, ne samo za Novi Pazar, a zanima ih, kako je rekao, i Niš.

“Imam dobre signale da će biti pomaka na još bolje u dobroj saradnju. Verujem da ćemo već za nekoliko dana imati dobre vesi sa turske strane”, uveren je Perišić.

On je naveo da su prednosti Niša što je univerzitetski grad, jedini pored Beograda ima međunarodni aerodrom, na raskrsnici je puteva, ima dobru logistiku, ali i dobru infrastrukturu nekadašnjih giganata elektro i građevinske industrije, te automoto i tekstilne industrije.

“Nešto od turskih investicija u tim oblastima će sigurno doći u Nišâ€, ubeđen je on.

Direktor Atenic komerc Rodoljub Popović rekao je da njegova kompanija već koristi opremu iz Turske i naveo da je kvalitet dobar. Srbija bi, prema njegovim rečima, trebalo da uvodi nove tehnologije gledajući turske partnere, ali i da uvozi novu opremu.

“Mi smo veliki korisnik njihove opreme. Trebalo bi imati uvidu da njihova privreda ima veliki rast i razmena novih tehnologija bi bila značajna”, ocenio je Popović.

Bajram Akgil iz Salcano bicikla istakao je da su Turci zainteresovani za saradnju u turizmu, gde postoji veliki potencijal, ali i rudarstvu, energetici.

Prema njegovim rečima, saradnja dve zemlje je važna i zato “što se poznajemo”.

“Imamo istorijske veze, dobro se poznajemo i ako se zajedno budemo bavili biznisom, možemo da rastemo u celom regionu i širom Evrope“, rekao je on i dodao da je uveren da Srbija i Turska mogu da sarađuju u svim biznisima.

Upitan da li turska Halkbanka koja odnedavno posluje u Srbiji doprinosi toj saradnji, Akgil je rekao da je to jedna od najvažnijih banaka u Turskoj, koja je važna za tamošnje biznismene.

„Ona će pomoći i srpskim preduzetnicima koji žele da posluju sa Turskom i obruto“, rekao je Akgil.

Ilustrujući koliko je saradnja dve zemlje već dobra, on je rekao da je njegova kompanija sponzor biciklističke reprezentacije Srbije.

„Jovana Crnogorac vozi mauntibajk u turskom timu. To je dokaz dobre saradnje. Članovi srpske reprezentacije su na prošloj Olimpijadi u Londonu vozili naša bicikla. A uskoro ćemo imati i fabriku ovde“, najavljuje on.

Upitan da li su neka od preduzeća u restrukturiranju šansa za turske ulagače, on je rekao da privatizacija nudi šanse za turske biznismene.

„Uveren sam da turski biznismeni mogu biti deo ovog procesa. Pošto je Halkbank ovde, to može pomoći da turski investitori dođu“, zaključio je Akgil.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva