:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 30, 2018   12:05

0

113

Tržište Srbije potpuno bezbedno od Afričke kuge

Nedimović je, gostujući na TV Prva, rekao da je reč o virusnoj bolesti svinja koja se ne prenosi na ljude, a upozorio je da je pojava ove bolesti problem za ekonomski potencijal zemlje.

"Tržište Srbije je potpuno bezbedno i nema ni jednog slučaja u našoj zemlji. 'Afrička kuga' svinja je bolest koja nije postojala na prostoru Evrope i opasnija je od klasične kuge, napada disajne organe svinja i opasna je jer ne postoji vakcina protiv nje", rekao je Nedimović.

On je dodao da se žarište ove bolesti pojavilo na oko 100 kilometara od granice u Mađarskoj i podseća da je Srbija zabranu uvoza svinjskog mesa takođe uvela prema drugim zemljama, kao što su Poljska, Rumunija i Gruzija, još pre osam meseci.

Govoreći o subvencijama, Nedimović je rekao da se ove godine više novca izdvaja iz budžeta za poljoprivredu i podseća da je država obezbedila 4.000 dinara po hektaru zasejanih površina ratarima i da je taj novac isplaćen.

Kaže i da država plaća subvencije po jednom kreditu za poljoprivrednike od 300 do 10 hiljada evra, a govoreći o cenama nafte i mineralnom đubrivu u Srbiji, kaže da se slaže sa ocenom poljoprivrednika da je nafta skupa.

"Ona je 146 dinara na pumpama ali to je preskupo. Treba nam oko 5 milijardi dinara da bi snizili te troškove, odnosno, smanjili cenu dizel goriva za 30 do 40 dinara. Mislim da ćemo naći rešenje, da tu temu stavimo ad akta za sledeću setvu", rekao je Nedimović.

Ministar je podsetio da u Srbiji ima 650.000 gazdinstava, a svega 370 hiljada se aktivno bavi poljoprivrednom proizvodnjom i kaže da postoje dva načina kako se poljoprivrednicima može pomoći oko oslobađanja od plaćanja akciza na gorivo.

"Jedan je oslobađanje od akciza, ali onda dolazite u situaciju da vam se tu napravi rupa kroz koju svi žele da se provuku i onda dođe do zloupotreba akciza", kaže ministar.

Drugi način da se pomogne poljoprivrednicima je, kaže Nedimović "mnogo pošteniji način. Da onom poljoprivredniku koji stvarno pošteno radi, država da novac i da mu se regresira od 146 dinara 40. Radimo na tom principu kako bi oni poljoprivredni proizvođači koji stvarno rade na njivama to i dobili", objašnjava Nedimović.

On je komentarisao i navode u medijima, u kojima se govorilo o tome da država strancima, poput kompanije "Tenis", daje zemljište u dugoročni zakup po povlašćenim uslovima.

Podsetio je da je prošle godine ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za dugoročni zakup u prerađivačkoj industriji koje je bio, kaže, u funkciji podizanja proizvodnje na farmama.

"Na taj poziv se prijavilo 219 subjekata, od tog broja su prihvaćene 24 aplikacije.

Tako da ta priča o masovnom davanju u zakup zemljišta ne stoji. S druge strane, od 24 aplikacije, tri kompanije su strane, a ostale su domaće", rekao je Nedimović.

Kaže da će uskoro sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetiti Tursku i da se nada da će sa resornim kolegama u toj zemlji pokušati da dogovori povećanje kvota za izvoz goveđeg mesa u tu zemlju.

"Imamo 5.000 tona mesa po važećem bescarinskom režimu, a nadam se da ćemo prilikom posete uspeti da dogovorimo i veće kvote", kazao je Nedimović.

Takođe, govoreći o pisanju medija da se na tržištu, voće i povrće prska nedozvoljenim pesticidima, kaže da se kontrole redovno obavljaju kako prilikom uvoza tako i na samom tržištu u zemlji i istakao da sve što nema licencu "seče se odmah".

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva