:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

110

Trojica astronauta vratili se na Zemlju posle šest meseci boravka u sv


Ruska kapsula Sojuz sa trojicom astronauta, Rendijem Bresnikom iz američke svemirske agencije NASA, Rusom Sergejom Rjazanskim i Paolom Nespolijem iz Evropske svemirske agencije sletela je u snegom pokrivenu stepu izvan grada u Kazahstanu.



Kapsula je sletela ispod crveno-belog padobrana kako je planirano u 2.37 po lokalnom vremenu (9.37 po srednjoevropskom vremenu). Trojica astronauta izvučena su iz kapsule u roku od 20 minuta i izgledali su dobro.



Bresnik, Rjazanski i Nespoli proveli su 139 dana na Medjunarodnoj svemirskoj stanici. Njih trojica su stigli na stanicu u julu i učestvovali su u stotinama naučnih eksperimenata i izveli nekoliko svemirskih šetnji. Na stanici su ostali Aleksandar Misurkin, komandant posade i dvojica Amerikanaca Džo Akaba i Mark Vande Hej.



Tokom boravka na stanici posada je dobila telefonski poziv od pape Franje koji je sa njima razgovarao o Danteovim stihovima i o "Malom princu" Antoana de Sent-Egziperija.



Na Medjunarodnoj svemirskoj stanici biće ponovo šestočlana posada dolaskom Skota Tingla iz Nase, Antona Škaplerova iz Rusije i Japanca Norišige Kanaija koji poleću ka stanici iz Kazahstana u nedelju.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva