:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Januar 17, 2018   12:05

0

257

Troje autora u najužem izboru za nagradu "Nikola Milošević"


Reč je delima "Antički istoriografi umetnosti i Kalistrat o skulpturi" Zoje Bojić, u izdanju Zavoda za udžbenike i Dosijea Studio, Slobodana Vladušića "Književnost i komentari", u izdanju Službenog glasnika i Ilije Marića "Beleške o Kišu i filosofiji", u izdanju agencije za izdavaštvo Bernar.





Ova dela izdvojena su kao najbolja iz prošlogodišnje teorijske produkcije, koju čini 36 kandidovanih knjiga iz oblasti za koje se nagrada dodeljuje.



Žiri u sastavu prof. dr Milo Lompar, prof. dr Iva Draškić Vićanović i prof. dr Dragan Prole (predsednik) odluku o šesnaestom dobitniku nagrade "Nikola Milošević" doneće na završnoj sednici 25. januara u studiju Radio Beograda 2, koju će ovaj program direktno prenositi.



Nagrada će biti uručena 9. februara, na dan kada ovaj program slavi 60 godina postojanja.

Nagrada za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije dodeljuje se od 2002. godine, od 2007. godine nosi ime istaknutog srpskog teoretičara, profesora i akademika Nikole Miloševića.



Nagradu je 2002. godine dobio Milan Brdar za "Filozofiju u Dišanovom pisoaru", 2003. godine je to bio Miloš Arsenijević "Vreme i vremena", dok je najbolji 2004. za najbolje delo proglašena "Filozofija političkog diskursa" Mileta Savića.



Nagrađeni 2005. godine bio je Časlav D. Koprivica za "Ideje i načela", dok je 2006. to bio Slobodan Grubačić za "Aleksandrijski svetionik".



Prvo priznanje sa imenom Nikole Miloševića 2007. godine dobio je Radoman Kordić za "Politiku književnosti", dok je 2008. nagrada otišla u ruke Predraga Krstića za "Filozofsku životinju".



"Nikolu Miloševića" za 2009. godinu dobio je Milo Lompar za delo "Negde na granici filozofije i literature", da bi 2010. priznanje pripalo 2010. Draganu Stojanoviću za "Energiju sakralnog u umetnosti". 



Sledeće godine nagrađena je "Humanost stranog čoveka" Dragana Prolea, dok je 2012. godine priznanje je dobio Danilo N. Basta, za delo "Nad prepiskom Martina Hajdegera".



"Nikolu Miloševića" za 2013. godinu dobio je Slobodan Žunjić za delo "Prirok i suštastvo", a 2014. Jasmina Ahmetagić za "Pripovedača i priču".



Aleksandra Mančić nagrađena je 2015. godine za delo "Đordano Bruno i komunikacija".



Prošle godine priznanje koje nosi ime istaknutog srpskog teoretičara, profesora i akademika pripalo je Jeleni Pilipović za delo "Ka lepoti – erotološko čitanje Sapfine poezije".





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva