:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 26, 2018   12:05

0

125

Tročasovni sastanak Kocijasa i Dimitrova iza zatvorenih vrata


Jedino je Metju Nimic novinarima kratko nakon sastanka rekao da su obe strane posvećene postizanju rešenja u višedecenijskom sporu dve zemlje o imenu Makedonije, te da će oni biti nastavljeni i narednih nedelja.



Makedonski mediji na osnovu te izjave Nimica, koja je trajala trideset sekundi, zaključuju da ili nije bilo šta da se kaže nakon sinoćnjeg sastanka ili je dogovor da sve što se tom prilikom dogodilo treba da ostane iza zatvorenih vrata.



Grčki mediji su susret okarakterisali ključnim u dijalogu o imenu, koji, kako se očekuje, treba da bude okončan do juna.



Podsećaju da je makedonski premijer Zoran Zaev juče rekao da očekuje korak napred u tim pregovorima, dok je portparol grčke vlade Dimitris Dzanakopulos rekao da je Atina napravila ustupke, a sada je vreme da to učini i Skoplje.



Grčka u vezi sa ovom sporom ima dva jasna preduslova za postizanje dogovora – insistira ne samo na promeni imena države, već i na primeni novog imena "erga omnes", odnosno očekuje da makedonska vlada zatraži od država koje su je već priznale da prestanu da koriste njeno ustavno ime, i kompozicija imena, koja ne bi trebalo da bude vezana za naciju, jezik, crkvu.



Dvojica šefova diplomatija, inače, početkom naredne sedmice, 3. i 4. maja, imaće novi susret u Solunu, a zatim u Sounionu nadomak Atine, 11. maja i 12. maja.



Pre susreta u Beču, oni su se sastali 12. aprila u Ohridu, kada su Kocijas i Dimitrov saopštili da pregovori napredaju, ali da ključna pitanja ostaju otvorena.



U međuvremenu, Kocijas je u intervjuu Grčkom radiju izrazio pesimističan stav oko postizanja rešenja do početka leta.



"Očigledno je da Makedonija u junu neće postati članica NATO-a", rekao je grčki ministar.



Sada se raspravlja o najtežim pitanjima – obimu upotrebe, odnosno vremenskom okviru za implementaciju eventualnog sporazuma.



Nakon Beča najavljeno je da će se Kocijas sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jens Stoltenbergom u Briselu, kada će, kako javljaju mediji, takođe razgovarati o novom imenu Makedonije, kao i o drugim temama.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva