:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2018   19:42

0

190

Trivan sa direktorkom EBRD-a o zaštiti životne sredine


O mogućnostima saradnje sa Svetskom bankom, u kontekstu globalnih ekoloških izazova Trivan je razgovarao i sa članovima delegacije te organizacije.



Goran Trivan je rekao da Srbija u oblasti zaštite životne sredine zaostaje 25 godina u odnosu na razvijene evropske zemlje, ali da ulaganja u životnu sredinu mogu voditi Srbiju putem razvoja i napretka.



Podsetio je da su i druge zemlje pre Srbije bile suočene sa mnogim sličnim problemima i da su se približile EU zahvaljujući pomoći EBRD-a, saopštilo je resorno ministarstvo.



"Saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj svih ovih godina je bila odlična i EBRD je partner koji će snažno podržati sve što nam je prioritetno, od pitanja otpadnih voda, komunalnog otpada do Vinče koja je na neki način postala paradigma onoga što je borba za zdravu životnu sredinu i naše saradnje sa EBRD-om", rekao je ministar.



Direktorka EBRD-a Žužana Hargitaj navodi da je Evropska banka za obnovu i razvoj opredeljen da u središte aktivnosti stavi investicije koje doprinose poboljšanju životne sredine.



Ukazala je da će EBRD trećinu ukupnih sredstava planiranih za različite projekte u Srbiji opredeliti za investicije u zelenu ekonomiju.



Navela je da će se program Zeleni gradovi, koji pruža podršku gradovima u rešavanju sistemskih problema, kao što su – kvalitet vazduha, energetska efikasnost, komunalni otpad, prerada vode, preko Beograda proširiti i na druge gradove u Srbiji.



Sagovornici su se saglasili da je ključ razvoja u dobrim projektima za šta je neophodna projektno-tehnička dokumentacija što će se operacionalizovati kroz nadležne sektore Ministarstva.



Trivan i delegacija Svetske banke o unapređenju životne sredine



Trivan je o unapređenju životne sredine razgovarao i sa članovima delegacije Svetske banke koju je predvodio Sameh Vahba, direktor Globalne prakse za urbanistički i teritorijalni razvoj, upravljanje rizicima od nepogoda i otpornost na katastrofe.



Razgovor je bio posvećen mogućnostima saradnje sa ovom međunarodnom finansijskom inistitucijom, u kontekstu globalnih ekoloških izazova i neophodnosti unapređenja zaštite životne sredine Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.



"Ministarstvo je postiglo dobre rezultate u oblasti zaštite životne sredine u poslednjih godinu dana zahvaljujući profesionalnom i odgovornom pristupu problemima, ali za postizanje svih ciljeva je neophodna izgradnja materijalnih i kadrovskih kapaciteta, i tu su svaka pomoć i inicijativa dobrodošli", istakao je Trivan.



Vahba je ukazao na globalni značaj rešavanja pitanja boljeg upravljanja čvrstim otpadom i prerade otpadnih voda.



Najavio je objavljivanje publikacije koja između ostalog, sadrži procenu da, ukoliko se nastavi sa sadašnjim praksama u upravljanju čvrstim otpadom, do 2050. godine biće 70 odsto više otpada u svetu, a da će se narodi u Africi, severnoj Aziji pa i Evropi suočiti sa svojevrsnom krizom plastike.



Vahba je ukazao na instrumente Svetske banke za pomoć zemljama u postizanju ekoloških ciljeva – boljeg upravljanja otpadom, prerade otpadnih voda, održivosti gradova, itd.



"Postoje različite mogućnosti za investiranje sredstava u zaštitu životne sredine, i Svetska banka će pružiti pomoć i podršku Srbiji da unapredi oblast zaštite životne sredine", istakao je Vahba.



Trivan je, nakon što su njegovi saradnici predstavili konkretne rezultate u oblasti upravljanja otpadom i strateškog planiranja, izrazio spremnost za uvažavanje sugestija i ostvarivanje saradnje koja će doprineti boljoj životnoj sredini i zravijoj budućnosti Srbije.



"Zaštita životne sredine za nas nije posao nego način života, što je garant naše posvećenosti postavljenim ciljevima. Svaka podrška nam znači, jer želimo da učinimo velike korake, velika postignuća u zaštiti životne sredine", rekao je ministar.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva