:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2017   12:05

0

125

Trivan: Hitno ćemo razmotriti pitanje regionalnih deponija

U prvom obraćanju članovima skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, Trivan je rekao da će Srbija u tom poslu morati da se oslanja i na donacije i na inostrane fondove, kao i na javno-privatno partnerstvo.

Bez toga, kaže, Srbija neće moći da uradi svoj posao u ovoj oblasti.

Ministar je naveo i da će se voditi računa o tome šta EU, kao najveći investitor u ovoj oblasti, hoće i može da finansira.

"Pogledaćemo gde su fondovi EU. U realizaciji će naši ciljevi biti podređeni sredstvima koja su na raspolaganju", rekao je ministar.

Govoreći o pregovorima sa EU koji se odnose na dostizanje standarda u oblasti zaštite životne sredine, Trivan je naveo da nas u tome očekuje složen posao, te da je za pregovaranje najvažniji pregled stanja životne sredine.

"Moramo najdetaljnije da znamo stanje u Srbiji i tako ćemo znati kako da pregovoramo", dodaje Trivan.

Naveo je i da Srbija ima mnogo ekoloških problema, ali da je životna sredina kod nas još uvek mnogo bolja nego u drugim zemljama, te da o tome postoje podaci.

Deo prioriteta ministarstva, kaže, biće pitanje upravljavanja otpadom, upravljanje otpadnim vodima, pitanje remedijacije zemljišta, kao i pitanje pošumljavanja, ističući da nijedan ključni problem klimatskih promena ne može biti rešen ukoliko nema pošumljavanja.

Nvaodeći veliku podršku i civilnog sektora i medija, Trivan je zahvalio i poslanicima na podršci za formiranje Ministarstva zaštite životne sredine, potez za koji je rekao da je civilizacijski iskorak posle 15 godina lutanja i promašaja, te da se to ne bi desilo bez podrške Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

On je, međutim, naveo da postoje stvari koje su iznad politike, a to su apsolutno život i životna sredina.

Predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Branislav Blažić rekao je da je formiranje Ministarstva zaštite životne sredine veliki korak za Srbiju i sve ljude koji žive za ekologiju i koji osećaju ekologiju u srcu.

"Dobili smo politički i stručni autoritet koji nam je nedostajao", rekao je Blažić koji je Trivanu poželeo uspeh u radu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva