:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2016   12:05

0

173

Trijumf srpskog filma na 8. festivalu "Merlinka"

Četvoročlani žiri u sastavu Lazara Marinković (novinarka), Zoran Janković (filmski kritičar), Dragan Jovićević (urednik rubrike Kultura u nedeljniku NIN) i Đorđe Bajić (pisac i filmski kritičar), jednoglasno je odlučio da je najbolji dugometražni igrani film "Otvorena" u režiji Momira Miloševića.

"Možda i najprijatnije iznenađenje u ovogodišnjoj srpskoj filmskoj 2016. godini, "Otvorena" predstavlja pun pogodak na više polja. Reč je o izrazito ubedljivom art-haus ostvarenju mladog autora, te o snažnom doprinosu kvir tematici na filmu kod nas, ostvarenju koje diskretno, a rečito upire prst u pravcu sveopšte represije nad slobodom duha i atipičnijim identitetima", navedeno je u obrazloženju žirija.

U kategoriji "najbolji dokumantarni film" pobednik je holandsko ostvarenje "Zauzmi pozu" (režija: Ester Gould, Reijer Zvan), koji "u sebi srećno i skladno spaja pop-kulturnu nostalgiju, otvorenu polemičnost, ozbiljno bavljenje fenomenom ekspanzije HIV-a i istinsku zabrinutost autora za junaka čiju sudbinu prate", dok je spcijalnu pohvalu žirija dobio austrijski film "Braća noći" Patrika Ćihua.

Žiri u sastavu Boban Jevtić (dramaturg i direktor FCS-a) i Milena Minja Bogavac (dramturškinja, scenaristkinja, pesnikinja) u kategoriji "najbolji krati kvir film" nagradio je u domaćoj selekciji delo "Tranzicija" u režiji Milice Tomović.

"Kompleksna, psihološki i socijalno nijansirana priča o trans momku koji napušta Srbiju da bi promenio pol, u filmu "Tranzicija" ispričana je nizom situacija i slika, iz perspektive glavnog junaka. Ne preispitujući njegove razloge i motive za promenu pola (i života), autorka nas uvlači u emotivno stanje između euforije, straha od neizvesnosti i krivice koju ovakva odluka nosi za sobom. Filmično, poetično i intimistički ispričana, ova priča nas uvlači u proces identifikacije s protagonistom, pa tako postaje priča o svakom od nas", istakao je žiri.

U međunarodnoj selekciji, za najbolji kratki film je proglašen grčki "Golubica" Konstantinosa Čaliasasa, a žiri je konstatovao da taj "uzbudljiv, napet i emotivan film o neobičnom susretu dve mlade žene, ostavlja snažan utisak i otvara brojna pitanja koja svojom težinom nadilaze okvir ljubavne priče, dovodeći je na teren filozoskog, ontološkog i etičkog".

Posebnu pohvalu žirija osvojio je kanadski film "Peder", koji se "ističe svojom edukativnom dimenzijom, koja ni u jednom trenutku ne prelazi u pamfletiranje i didatkiku".

Festival, na kome je prikazano 56 filmova, završen je sinoć dodelom nagrada, obraćanjem nemačkog reditelja Tora Ibena i projekcijom njegovog filma "Gde si krenuo, habibi?".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva