:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2018   12:05

0

199

Trifunović: Izgubljena svaka nada da ima živih među nestalima


Trifunović kojem je 1998. godine kidnapovan i nestao brat, u intervjuu Radiju Kontakt plus, navodi da je ugašena svaka nada da među nestalim i kidnapovanim licima na Kosovu ima živih.


 


„I Srbi i Albanci su izgubili svaku nadu da ima živih među ovima za kojima tragamo. Rešili smo da idemo do kraja, da dobijemo bar posmrtne ostatke, da ih sahranimo dostojansveno, podignemo spomenik, zapalimo sveću,“ - navodi Trifunović.


 


Trifunović kaže da je pre nekoliko dana završena ekshumacija posmrtnih ostataka pronađenih na jednoj lokaciji nadomak Đakovice i ističe da su pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba.


 


Objašnjava da je pronađeno pet ljudskih lobanja, da je bilo još kostiju ali i kostiju životinjskog porekla na toj lokaciji, te da će DNK analiza, koja se radi u BiH, pokazati da li su u pitanju posmrtni ostaci nekog od nestalih Srba sa Kosova.


 


„Ne želimo ništa da prejudiciramo, sačekaćemo zvanične rezultate,“ - navodi Trifunović.


 


„I pored našeg protivljenja i zvaničnog zahteva da Euleks nastavi sa procesom ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka, Euleks od 15. juna  predaje nadležnost kosovskim institucijama,“ - navodi Trifunović.


 


On ističe da uopšte nije zadovoljan kako teče proces otkrivanja sudbine kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu.


 


U tom pravcu, navodi da je unazad pet godina iz mrtvačnice u Prištini, gde se nalazi preko 300 neidentifikovanih tela, identifikovana samo jedna osoba.


 


Boli nas i činjenica da se ova tema nije našla na agendi razgovora u Briselu između Beograda i Prištine, kaže Trifunović.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva