:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

186

Tribunal Stanišiću produžio privremenu slobodu i lečenje u Beogradu



Sudsko veće, koje rukovodi ponovljenim suđenjem Stanišiću i njegovom kolegi Franku Simatoviću, naložilo je formiranje Nezavisne ekspertske komisije lekara koja će Stanišića pregledati u Beogradu i izveštaj dostaviti Tribunalu do 15. novembra.



Komisija ima zadatak da detaljno pregleda Stanišića i da mišljenje o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju i efekasnosti terapija, kao i da iznese preporuke gde bi moglo da mu se obezbedi adekvatno lečenje, bilo u Srbiji, u pritvorskoj jedinici tribunala u Sheveningenu ili negde drugde u Holandiji.



Stanišiću je naloženo da Nezavisnoj komisiji lekara obezbedi svoju lekarsku dokumentaciju.



Medicinskom osoblju pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija u Sheveningenu naloženo je da najmanje jednom u tri sedmice kontaktiraju Stanišića ili njegovog lekara u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem i utvrde da li se ono pogoršava ili se poboljšava tako da može da putuje.



Haški tribunal očekuje od Vlade Srbije da omogući sprovođenje ovih naloga.



Stanišićeva odbrana tražila je produženje privremene slobode za njega i suđenje bez njegovog prisustva, jer je lošeg zdravstvenog stanja i ne može da putuje.



Tribunal mu je letos odobrio privremeno puštanje na slobodu do 27. septembra, a danas je to produžio do daljeg.



Stanišiću i Simatoviću sredinom juna počelo je ponovljeno suđenje pred Haškim tribunalom, pošto je Žalbeno veće 2015. godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi.



Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.



U maju 2013. godine Pretresno veće MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za zločine koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.



Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. godine poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.



Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva