:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2015   12:05

0

128

Tri godine edukacije,volonterizma ...

“ Kada govorimo o celokupnom radu SInergije moram pre svega da istaknem da je edukacija naš primarni zadatak I odnosi se na edukaciju mladih kako da unaprede sebe, ne samo kada je u pitanju rodna ravnopravnost nego I prevencija nasilja I zdraviji životni stilovi. Do sada, više od 700 mladih devojaka I muškaraca prošlo je više od 10 hialjda radionica sa temema rod I pol, prevencija nasilja, društveni aktivizam, promovisanje zdravih zizvotnih stilova. Sinergiju čine ljudi, to je mlad tim entuzijasta koji žele da unaprede ovaj grad. Ono na šta smo posebno ponosni jesu volonteri kojih trenutno ima 170, od toga je 50 devojaka I 120 muškaraca. Oni su trenutno aktivni u Sinergiji a ukupno ih ima mnogo više” – rekao je SImić.

Ove godine osnovan je Omladinski volonterski centar Sinergija sa ciljem da na profesionalan I organizovan način daju odgovor kada je u pitanju potreba za volonterima u našem gradu a istovremeno da zaštite njihova prava koja neki zloupotrebljavaju.

2012 godine osnovali su “Budi muško klub”, kao deo regionalnog projekta “Muškarci kao saveznici u prevenciji rodno zasnovanog nasilja na Zapadnom Balkanu”, koji se pored Kosovske Mitrovice radio I u Beogradu, Mostaru, Banja Luci, Sarajevu, Zagrebu i Prištini.

Osnovne teme kojima su se bavili u okviru “Budi muško kluba” su rodna ravnopravnost, prevencija nasilja, alkoholizma, narkomanije I pušenja i promovisanje zdravijih životnih stilova.

Simić je istakao da je posebno ponosan na humanitarne aktivnosti Sinergije a koje nisu deo nijednog njihovog projekta.

Tu su između ostalih, sakupljanje lektira za OŠ Milan Rakić u Babinom mostu, sakupljanje odeće za socijalno ugroženu kategoriju stanovništva u nasem gradu u saradnji sa Crvenim Krstom Kosovska Mitrovica, prikupljanje sredstava za porodilište u Kosovskoj Mitrovici, prikupljanje pomoći za područja ugrožena poplavama u centralnoj Srbiji itd.

U okviru kampanjskih aktivnosti, Sinergija realizuje obeležavanje svetskih I UN datuma.

Ono što je obeležilo rad SInergije je I pozorišna grupa BM KM. Do sada je izvedeno 6 predstava, ne samo u Kosovskoj Mitrovici već i u Gračanici, Zubinom potoku a to se nastavlja večeras u Mitrovačkom dvoru od 20 časova predstavom “Žurka sa pričom”.

Neki od planova za naredne tri godine su kampanja “Super tata” – promovisanje aktivnog roditeljstva među očevima, kampanja “Efekat posmatrača”, unapređenje saradnje sa lokalnim I regionalnim institucijama pre svega onima koji se bave unapređenjem položaja mladih, kao I edukacija. Do sada je fokus bio na mladima a planiraju da šire krug u smislu edukacije nastavnika, trenera, socijalni hradnika, pedagoga I omladinskih radnika.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva