:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2015   12:05

0

194

Tri decenije bez Zorana Radmilovića

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21. jula 1985. u Beogradu.
Sećanje na Zorana Radmilovića, insert iz predstave "Radovan Treći"


Po očevoj želji, upisao je Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, a uporedo je glumio u KUD "Ivo Lola Ribar".

Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962. do 1968. nastupao u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je uglavnom dobijao sporedne uloge.

Prvu veću ulogu dobija spletom srećnih okolnosti, kada je posle odustajanja Ljube Tadića 1964. godine zaigrao glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 Kralj Ibi.

Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića Čudna devojka, a u karijeri je imao više od 200 uloga na filmu.

Ostao je prepoznatljiv po ulozi Radovana u predstavi Radovan Treći i svoju poslednju predstavu igrao je 9. juna 1985. uz velike bolove, ali zbog njegove velike želje, predstava je održana do kraja.

Samo tri dana posle toga prebačen je u bolnicu, iz koje se nije vratio.

U Zaječaru ulica u kojoj se rodio nosi njegovo ime, a od 1991. godine dodeljuje se nagrada "Zoranov brk" na manifestaciji "Dani Zorana Radmilovića".

Pre pet godina, na dan Radmilovićeve smrti, u Mileševskoj ulici u Beogradu postavljena je spomen-ploča Zoranu Radmiloviću u čast, u organizaciji Ateljea 212 i Opštine Vračar.

Zaposleni u zaječarskom pozorištu, koje nosi njegovo ime, položiće danas cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću u Zaječaru.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva