:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2017   12:05

0

181

Tri dana OEBS-a


 Za to nije kriva konferencija, ona je samo pokazala da su stavovi Rusije i Amerike, kao glavnih aktera u svetskim poslovima, sve udaljeniji. Globalna situacija je gora, ali je organizacija diplomatskih susreta sve bolja.



Konferenciju OEBS-a je austrijsko predsedništvo na kraju svog jednogodišnjeg turnusa zamislilo kao blistavi momenat s fanfarama i ritualnim prenosom odgovornosti na novog predsedavajućeg Italiju.



Scena je u potpunosti bila postavljena za ceremonijal u najvišem stilu: skup se održavao u imperijalnom Hofburgu, na više kvadrata nego što su ikada ustupljeni OEBS-u; novinari su sedeli u dvorani za pres-konferencije koja po sjaju nije zaostajala za onom u kojoj su sedeli ministri; dobre slike je u svet trebalo da pošalju dobre vibracije.


Kao prvo, svečanost primopredaje je otpala jer je italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfano otputovao još u četvrtak, posle samo nekoliko sati provedenih u Beču.



Završna pres-konferencija je tako održana van pozlaćenih prostora, na maloj sakrivenoj galeriji do koje se stiže provizornim stepenicama i golim hodnicima za liferante i održavanje zgrade. Pred novinarima su se pojavili samo Sebastijan Kurc i švajcarski diplomata Tomas Greminger, i oni zbunjeni ko na kom mestu sedi, i kakav medijski kraj zadati skupu koji je u sredu započeo uz državnu pompu dočeka, a u petak završio kod ulaza za poslugu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva