:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Mart 18, 2015   20:21

0

237

Tri celine na Kosmetu

Kako je Novostima preneto iz kabineta šefa države, ovaj dokument, koji se priprema već mesecima, definisaće položaj srpske pokrajine i prepoznaće tri situacije na terenu: deo u kom u većini žive Srbi, deo u kom su Albanci većina i treću celinu, gde su u većini nastanjeni Albanci, ali ima opština u kojima je srpsko stanovništvo brojnije.

- Novi dokument trebalo bi da bude predlog trajnog statusnog rešenja u interesu svih koji žive na KiM i namera nije da bilo kome bude "trn u oku" - preneto je "Novostima" iz kabineta predsednika Nikolića.
Novi plan, kako prenose naši dobro obavešteni izvori, predvideće najširu moguću autonomiju za Kosovo i Metohiju i neće iziskivati promenu Ustava, pa samim tim ni referendumsko izjašnjavanje. Cilj je da se na KiM obezbede pravna sigurnost i uređeni poredak, definiše način upravljanja koji se pre svega tiče Srba u pokrajini...

- Platforma će biti predsednikovo viđenje rešavanja statusnog pitanja KiM. To treba da bude zajednički stav i predsednika i Vlade, a koji treba da bude potvrđen u Skupštini. Kada dobije tu potvrdu biće obavezujući, posebno u svetlu potpisivanja sporazuma u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Od Beograda se očekuje da se izjasni o tome kako vidi buduće odnose i da se oko toga postigne najširi mogući konsenzus u Srbiji - objašnjavaju u kabinetu.

Dokument na kom radi Nikolić, i o kojem se konsultuje i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, blizu je finalne verzije, a državni vrh će proceniti kada je pravi momenat da se sa njim izađe u javnost. Pitanje budućeg statusa KiM mora biti rešeno na temelju osnovnih načela i normi međunarodnog prava, a težeći mirnom, sveobuhvatnom i trajnom rešenju - napominju sagovornici Novosti.

Izvor: Novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva