:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 24, 2015   12:05

0

147

Trgovinski sporazum sa Rusijom ne sme biti ugrožen

Ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je da je izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju u ovoj godini porastao i to značajno više nego što su to saopštili ruski mediji.

Ruski mediji su objavili da je izvoz jabuka iz Srbije porastao za 48 odsto, a Ljajić kaže da je ta cifra veća za čak 20 odsto, te da je to zbog tržišnih viškova koje naša zemlja ima.

"Mi i dalje imamo tržišne viškove kada govorimo o jabukama, jer za izvoz imamo 330 hiljada tona, a ukupno smo u ceo svet izvezli 127 hiljada tona jabuka", kazao je Ljajić novinarima u Podgorici.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da veruje da su u pitanju samo navodi ruskih medija kada je reč o izvozu jabuka, ali je dodala da je to pitanje za nadležne službe dveju država koje će utvrditi eventualne propuste.

Bogosavljević Bošković je novinarima u Centru Sava rekla da srpske i ruske nadležne službe rade zajednički, te da je njihov zadatak da eventualne počinioce ovakvih propusta otkriju i kazne.

"Verujem da su samo u pitanju navodi medija, ali u svakom slučaju su dobri da se još jednom pojača kontrola i da se eventualno svaki propust na vreme sankcioniše, a oni koji su u njemu učestvovali i kazne", rekla je ministarka koja, međutim, nije isključila mogućnost da je, kako je rekla, neko uprkos svim merama predostrožnosti iskoristio i falsifikovao fitosanitarni sertifikat i pod tim falsifikatom izvezao robu u Rusiju.

Ona je istakla da postoji dobra saradnja i svakodnevna komunikacija sa nadležnima u Rusiji i da će navodi medija biti ispitani i da će, ukoliko se utvrde nepravilnosti, svi odgovorni snositi adekvatne posledice i sankcije.

Povodom sugestije predstavnika Ministarstva poljoprivrede da se za deset dana zabrani izvoz svih fitosanitarnih proizvoda iz Srbije u Rusiju, Bogosavljević Bošković je rekla da ministarstvo nije dobilo nikakve zvanične informacije i da će, ako je to tačno, preduzeti sve mere da se spreče eventualne zloupotrebe.

Ona je rekla da je ministarstvo kolegama u Rusiji dostavilo tražene podatke o obimu proizvodnje voća i povrća.

Dodala je da je prema tim podacima jasno da su naši izvozni potencijali daleko veći od onih količina koje smo u prošloj godini plasirali na tržište Rusije.

I Ljajić kaže da Srbija nije dobila zvaničnu informaciju o sumnji u reeksport jabuka u Rusiju i da se očekuje da će narednih dana predstavnici ministarstava poljoprivrede Sribje i Rusije razgovarati o ovom problemu.

"Očekujemo da će narednih dana biti organizovan sastanak ministarstava poljoprivrede Srbije i Rusije kako bismo uporedili sve podatke i izašli sa konkretnim odlukama i rešenjima", rekao je ministar ukazavši da se taj problem mora što pre rešiti.

Inače, prema rečima Ljajića, Srbija je prošle godine uvezla jabuka u vrednosti od 5,9 miliona evra, od toga je uvoz iz EU iznosio 3,7 miliona evra.

Rusko telo za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda "Roselkoznadzor" saopštilo je u nedelju da je zabrinuto zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije i predložilo je da se po tom pitanju održe konsultacije.

"Tokom analize količina proizvoda koji dolaze u Rusiju iz Srbije, uočen je znatan porast količina jabuke. Zbog toga, Roselkoznadzor je zatražio od nadležnih srpskih vlasti da se održe konsultacije i da informacija o proizvodnji jabuka u Srbiji i reeksportu jabuka proizvedenih u trećim zemljama", objavilo je to telo na svom veb sajtu.

U januaru ove godine, Roselkoznadzor je saopštio da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća, prenela je ruska agencija Tas s.

Moskva i Beograd su se tada dogovorili da potpišu bilateralni dokument koji "reguliše akcije srpske strane u obezbeđenju bezbednosti snabdevanja povrćem ruskog tržišta".

Srbija, dugogodišnji ruski saveznik, navodi agencija Tas s, nije na listi zemalja kojima je Moskva u avgustu zavela embargo na izvoz u Rusiju, kao odgovor na sankcije EU Rusiji zbog Ukrajine.

Otkako je objavljen ruski embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju je porastao za 48 odsto, na 118.000 tona, prema ruskoj federalnoj carinskoj službi a vrednost je porasla za 82 odsto, na 98 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva