TV Most - Trgovina organima, vlasnik klinike "Medikus" proglašen krivim
Vesti
Trgovina organima, vlasnik klinike "Medikus" proglašen krivim

18:58, 24.05.2018

|

Izvor: Tanjug

Ljutfi Derviši, vlasnik klinike "Medikus", proglašen je krivim i osuđen na sedam i po godina zatvora zato što je bez dozvole u toj medicinskoj ustanovi ilegalno vršio transplantaciju organa. Drugi okrivljeni, Sokolj Hajdini, osuđen je na godinu dana zatvora.


Presudu o krivici urologa Ljutfija Dervišija doneo je Osnovni sud u Prištini.


"Dokazano je da je Ljutfi Derviši, kao vlasnik klinike 'Medikus' i ličnim učešćem na nekoliko operacija, znao da klinika 'Medikus' nema dozvolu za vršenje transplantacija, i znajući da su transplantacije zabranjene, regrutovao najmanje sedam osoba, štitio ih i operisao ih u klinici 'Medikus' sa ciljem da iskoristi njihove bubrege i transplantira ih u tela primaoca", navedeno je u obrazloženju presude.


Derviši je osuđen na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 8.000 evra, a uz to, zabranjeno mu je da se bavi lekarskom profesijom dve godine po isteku zatvorske kazne, prenosi AP.


Drugi okrivljeni, Sokolj Hajdini, osuđen je na godinu dana zatvora, navodi američka agencija, uz napomenu da Hajdinijeva uloga, za sada, nije jasna.


Po izricanju presude, Dervišijeva supruga je iz publike reagovala rečima: "To je laž, to je nepravda, to je politika."


Nakon toga, ona je izvedena iz sale pod policijskom pratnjom, preneo je prištinski portal Indexonline.


Međunarodni tužioci na Kosovu saopštili su da je klinika "Medikus" izvela najmanje 23 transplantacije bubrega 2008. godine, a da su kupci organa, među kojima su mnogi iz Izraela, plaćali za organe od 80.000 do 100.000 evra, dodaje AP.


 

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design