:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

212

Trendafilova: Nećemo dozvoliti pritiske i zastrašivanje


"Svako ko pokuša da zastrašuje svedoke ili pokuša pritisak na sudije, momentalno će biti procesuiran. Uslediće istraga i nećemo se kolebati oko primene zakona", naglasila je Trendafilova u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu u susret početku rada tog suda.




Trendafilova ističe da ne preti nikome, samo se, kaže, poziva na važeću legislativu koja sankcioniše takve slučajeve.



"Do sada nije bilo pritisaka i verujem da se niko ne bi usudio da razmišlja o scenariju uticaja na nekog sudiju ili vršenja pritiska na njega", napominje i ističe da, u suprotnom, sud neće oklevati da sankcioniše eventualne slučajeve zastrašivanja svedoka i nepoštovanja drugih pravila u vezi sa postupcima pred tim sudom.



To bi se, objašnjava, tretiralo kao krivično delo "ometanja sprovođenja pravde".



Na pitanje kako će zaštiti svedoke, budući da je dosta onih koji su svedočili u "kosovskim predmetima" vođenim pred Haškim tribunalom, preminulo pod sumnjivim okolnostima u toku postupaka, Trendafilova ukazuje da nema sudskih odluka koje bi potvrdile te sumnje. 



Istovremeno je istakla da je zaštita svedoka i svih drugih osoba koje mogu da budu izložene riziku zbog nekog svedočenja prioritet institucije na čijem je čelu. 



"Imamo veoma jak program zaštite svedoka, sa nizom zaštitinih mera. Formirana je i posebna Jedinica za zaštitu svedoka koja će se starati o njima pružati im zaštitu i podršku", kaže Trendafilova. 



Pored ostalog, dodaje, biće preduzimane i uobičajene mere zaštite, kao što su isključenje javnosti sa nekog dela suđenja, zaštita identiteta svedoka, dodela pseudonima. 



U sudnici bi takođe raznim distorzijama mogao da se izmeni glas svedoka, kao i da im se lice "zamrlja" do neprepoznatljivosti, napomenula je Trendafilova. 



Sud je, kaže predsednica Specijalizovanih veća Kosova, u potpunosti "posvećen obezbeđivanju sigurnih i bezbednih procesa". 



"Mi nećemo da delimo pravdu po cenu života i bezbednosti bilo koga. Ako nismo potpuno sigurni u bezbednost svih koji bi mogli da budu izloženi riziku, mi nećemo nastaviti sa postupanjem", napomenula je ona. 



Trendafilova je potvrdila da će ovaj sud moći da koristi dokaze koji su prikupljeni i izvedeni tokom procesa pred Haškim tribunalom, ali će, kako je istakla, sudsko veće "vagati" i ceniti njihovu težinu prilikom donošenja svoje odluke. 



Takođe, pred tim sudom će moći da se koriste i dokazi koje su prikupili predstvnici Misije EU, Euleks, zatim Specijalni istražni tim, kao i Kancelarija specijalnog tužioca u Prištini. 



Upitana da li je primetila negativan stav javnosti na Kosovu prema sudu koji vodi, Trendafilova navodi da je nedavno posetila Prištinu i da nije imala taj utisak, već naprotiv, da je imala veoma konstruktivan razgovor sa medijima, organizacijama civilnog društva, kao i sa kosovskim ministrom pravde. 



Kada je u pitanju saradnja sa Beogradom i Prištinom u toku sudskih postupaka u vezi sa dostavljenjem dokumentacije i eventualnim hapšenjem i izručenjem optuženih, Trendafilova je ukazala da će o tome biti reči nakon podizanja prvih optužnica, od kojih zavise i vidovi saradnje. 



U tom kontekstu je ukazala da su Specijalizovana veća nezavisna instutucija koja ima punu pravnu sposobnost da zaključuje aranžmane i ugovore sa državama, organizacijama i entitetima koji su neophodni za rad suda. 



U zavisnosti od potrebe slučaja, kako je ukazala, sudsko veće će odlučitivati da li će zaključiti neki sporazum o saradnji i sa kim.



Na pitanje zašto je sedište suda baš u Hagu, Trendafilova je rekla da je tako predviđeno Zakonom o Specijalim većima Kosova i Specijalnom tužiocu koji je doneo kosovski parlament, ali da je isti zakon predvideo i da sud može da ima kancelariju na Kosovu ili nekoj drugom državi. 



"Zakon je predvideo i mogućnost da sud zaseda na nekom drugom mestu ali samo u izuzetnim slučajevima, kada postoji zabrinutost za osetljive procese ili zbog zaštite svedoka, kako bi se obezbedila bezbedna i sugurna suđenja, bez strahovanja osoba koje su spremne da sarađuju sa Specijalizovanim većima Kosova", napomenula je ona.



U ovom trenutku sedište suda je u Hagu, ali to, kako je ukazala, ne znači da neke kancelarije neće biti otvorene u Prištini, ili negde drugde ako za to bude potrebe. 



"Sva suđenja mogu da se vode ili u sedištu suda, ili van njega ako to zahtevaju određene faze postupka. Promenu sedišta može da inicira predsednik Specijalizovanih veća, kancelarija Specijalnog tužioca, branioci optuženih ili zastupcini oštećenih", navela je Trendafilova napominjući da će odluku o promeni sedišta suda donositi predsednik suda od slučaja do slučaja. 



Što se tiče okrivljenih protiv kojih bude potvrđena optužnica, a izbegavaju da se pojave pred sudom, ona je naglasila da će sud moći da izda sudski nalog za njihovo hapšenje. 



Ukazala je da će optuženi koji budu u pritvoru, biti pod takozvanim "pasivnim nadzorom" u pritvorskoj jedinici, o čemu će biti obavešteni. 



Međutim, kako je navela, ako bude sumnji da zloupotrebljavaju takozvanu "privilegovanu komunikaciju" sa advokatom, porodicom, ili predstavnikom verske zajednice, onda će Sekretarijat suda naložiti "aktivni nadzor", što bi odmah dovelo i do pokretanja postupka za krivično delo "ometanje sprovođenja pravde". 



Predsednica Specijalizovanih veća je takođe istakla važnost kvalitetne zaštite prava onih koji će biti optuženi pred tim sudom, te da će Sekretarijat suda licencirati najbolje profesionalce koji budu podneli zahtev za upis u spisak branilaca. 



Prema njenim rečima, pravo na odbranu je jednako važno kao i zaštita žrtava. 



"To je balans o kome izuzetno vodimo računa. Sa jedne strane se staramo o svedocima i žrtvama a sa druge o pravima onih koji će biti optuženi pred ovim sudom", istakla je predsednica Specijalizovanih veća. 



To su, kako je ukazala, dve najvažnije stvari o kojima će se sud starati kako bi sudski postupci budu sigurni, nezavisni, neutralni i kako bi doneli pravdu svima, bilo da su u pitanju žrtve, bilo okrviljeni. 



"Samo na taj način možemo da ubedimo ljude da smo institucija koja poštuje vladavinu prava i visoko poštuje prava svih učesnika u postupku", istakla je Trendafilova. 



Naglasila je da taj sud čine sudije "najvišeg kalibra" i da dolaze iz međunarodnih ili domaćih institucija sa veoma jakom reputacijom koju, kako je napomenula, neće rizikovati nepoštovanjem pomenutih, izuzetno važnih principa u sudskoj profesiji. 



Posle Nove godine, kako je najavila, sud će objaviti regulativu za službene odbrane, koja će predvideti da se okrivljenima, koji ne budu u mogućnosti da plate sudske troškove zastupanja advokata, obezbedi branilac koga će platiti sud, u celosti, ili u određenom delu troškova. 



Prema rečima Trendafilove, sud i dalje čeka da mu prve optužnice podnese Kancelarija specijalnog tužioca.



"Mi smo počeli sa radom 5. jula. Spremni smo i čekamo. ÄŒim dobijemo optužnice nastavićemo sa svojim sudskim poslom", zaključila je predsednica Specijalizovanih veća, poreklom iz Bugarske.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva