:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2017   12:05

0

251

Trendafilova: ÄŒekaju se prve optužnice


Ona je na sastanku sa predstavnicima civilnog društva i medija u Prištini rekla da je veće spremno za rad, ali nije mogla da precizira kada će prve optužnice biti podignute, navodeći da je to u rukama Tužilaštva Specijalnog suda.Predsednica Specijalnog suda rekla je da će tokom suđenja postojati poseban režim zaštite svedoka.




 

Trendafilova je navela da su specijalizovane komore nezavisne i da neće biti političkog mešanja, prenosi RTK2.


"Sudstvo ne ide uz politiku. Ako mislite da neko ko se bavi politikom to može da uradi, onda nema pravu adresu. Bićemo u odbrani svedoka i žrtava. Trenutno nema optužnica. ÄŒekamo da tužilac izvrši svoje dužnosti", rekla je Trendafilova.



Prema njenim rečima, optužnice se neće odnositi direktno na Oslobodilačku vojsku Kosova već na pojedince.



"Specijalizovana veća Kosova imaće nadležnost nad fizičkim licima koja su državljani Kosova odnosno Savezne Republike Jugoslavije, to jest nad licima koja su optužena da su, od januara 1998. godine do decembra 2000. godine, izvršila krivična dela nad licima koja su državljani Kosova, a u vezi sa navodima u Izveštaju Skupštine Saveta Evrope iz 2011. godine", rekla je predsednica Specijalizovanog veća Kosova.



Ona je navela da će arhiva dokaza biti čuvana van Kosova zbog sigurnosti.



Trendafilova i sekretarka suda Fidelma Donlon razgovarale su u Prištini i sa kosovskim ministrom pravde Abelardom Tahirijem o saradnji sa tamošnjim vlastima tokom rada tog suda.



Trendafilova je na mesto predsednice Specijalizovanog veća Kosova imenovana 14. decembra prošle godine. U martu ove godine održana je prva plenarna sednica specijalizovanih veća.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva