:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 10, 2018   10:00

0

121

"Treba eskalirati pitanje vraćanja imovine srpskih firmi u Hrvatskoj"


Ivan Simić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da 25 godina nakon donošenja prvih opštih akata kojima je došlo do oduzimanja srpske imovine u Hrvatskoj, imamo odluku Evropskog suda za ljudska prava koji nije odgovorio da li je došlo ili ne do oduzimanja imovine.



"Praktično, Evropski sud za ljudska prava se zaklonio iza buduće neizvesne činjenice u vidu zaključenja bilateralnog sporazuma između zemlje rezidenta tražioca pravne zaštite i zemlje koja je donela opšte akte kojima se ta imovina oduzima", objašnjava Simić.



Napominje da u 21. veku imamo neobičnu situaciju da pravo svojine, kao neprikosnovena civilizacijska tekovina, nema svoje utemeljenje u jednoj sudskoj odluci najviše sudske instance kakva je Evropski sud za ljudska prava.



"To je nešto što zabrinjava svakog učesnika u pravnom životu jer se ne može pravo svojine ni na koji način stavljati u kontekst buduće neizvesne činjenice odnosno političkog dogovora dve države, pri čemu se jedna od strana u tom budućem sporazuma stavlja u potpuno neravnopravan položaj", kaže Simić.



Dodaje da je tokom trajanja postupaka srpskih firmi "Mladost turist" i "Investbanka" koje potražuju svoju imovinu u Hrvatskoj, poslednjih 25 godina bilo momenata kada je to pitanje moglo da eskalira.



"Ne mogu a da ne prepoznam negde momenat 2009, 2010. godine kada tadašnje političke elite prosto nisu prepoznale važnost ovog pitanja. Tada je na dnevni red mogla da se stavi primena sporazuma o sukcesiji, konkretno Aneksa 'ge' i da to bude prethodno pitanje za ulazak Hrvatske u EU", smatra Simić.



Ističe da ne treba odustati od borbe i to pitanje eskalirati.



"Ne ide nam u prilog ova poslednja odluka, da li će ona imati domino efekat ne može niko da predvidi, ali možemo očekivati da će to tako biti. Ostaje nam obraćanje i drugim relevantnim pravosudnim insitucijama da se ukaže na postojanje tog nerešenog pitanja", objašnjava Simić.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva