:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2015   12:05

0

178

Tražimo održivo rešenje za Srbe na KiM

'Srbija je veoma teško na tome radila. Mi smo napredovali u dijalogu sa Prištinom, mi smo sprovodili bolne reforme i uveli oštre mere štednje. Beograd je to izvršio bez pritiska spolja', rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje, zašto Srbija, ako tako hitno želi u EU, ne ispuni uslove za otvaranje poglavlja.


Na konstataciju lista da su to, što on kaže, mnogi priznali, ali da uprkos tome postoje sumnje, recimo, u Bundestagu, u pogledu tempa srpskih reformi, srpski premijer je rekao da je Srbija, u svakom slučaju, uspela da smanji deficit u budžetu i dodao da to ne uspevaju ni sve države koje su već u EU.


On je istakao da neke mere ne čine vlast popularnom.


'Jedna vlada sebe ne čini popularnom, ako na primer, smanjuje penzije', rekao je Vučić i dodao da je Srbija, međutim, samo tako mogla da ozdravi svoje finansije.


Na opasku da, uprkos tome, još nije otvoreno ni jedno poglavlje i da se koči sa primenom sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, i pitanje zašto je to Beogradu teško, predsednik Vlade Srbije je rekao da su u proteklih šest meseci zaključeni važni sporazumi sa Prištinom.


Najteži su, prema njegovoj oceni, bili oni o pravosuđu i sudskoj nadležnosti.


'Mi smo se dogovorili o planu, kako da približavanje ide napred. Kriza vlade na Kosovu je unazadila naš vremenski plan, ali smo mi u međuvremenu ponovo otvorili razgovore', rekao je Vučić.


Na pitanje šta je sa srpskim uticajem na severu Kosova i činjenicom da EU zahteva povlačenje, Vučić je rekao da je tačno da je to pitanje i dalje otvoreno.


'Srbija daje sve od sebe da se nađe jedno održivo rešenje u odnosu prema srpskoj zajednici', rekao je Vučić i dodao da zadovoljavajuće rešenje mora, verovatno, izgledati tako da obe strane, i Beograd i Prištinu, čini nezadovoljnim.


Upitan o spremnosti za kompromise, Vučić je rekao da se radi se o tome da se regulišu upravne strukture i finansiranje opština na Kosovu.


'Ko će se brinuti tamo za sprovođenje sigurnosti, za zdravstvo, za isplatu penzija, ako Beograd to ne čini', upitao je Vičić i dodao da Beograd za sada još čeka na odgovarajuće signale iz Pristsine.


'Mi snosimo odgovornost sa Srbe na Kosovu - bez garancija i čvrstih okvirnih uslova mi ne možemeo da izlazimo u susret', izjavio je srpski premijer.


Odgovarajući na pitanje o zabrinutosti EU zbog stanja slobode mišljenja u Srbiji, Vučić je rekao da Srbija daje sve od sebe i da su nedavno usvojena tri nova zakona koja štite medije i slobodu izražavanja.


Na opasku novinarke da kritičari kažu da ti zakoni ne uklanjaju nedostatke, poput pokušaja zastrašivanja novinara, Vučić je rekao da ne zna o čemu ona govori.


'EU je pozdravila naše nove zakone o medijima. Mi smo sledili reformski kurs, ali ne želim da negiram da na pojedinim mestima postoji potreba za poboljšanjem. Ccini me tužnim ako Srbija ima loš imidž. Zato sam otvoren za kritiku i savete', rekao je Vučić.


Na opasku da EU i dalje kritikuje Srbiju za nedovoljne napore u borbi protiv korupcije, imajući u vidu puno optužnica, a mali broj presuda u korupcionim procesima, Vučić je rekao da to ne može da osporava: 'To ne mogu da osporavam. Naša policija dobro radi pri istragama i, uprkos tome, jedva da postoje presude. Našem sudskom biću nedostaju efikasnost i delotvornost. Ja, kao šef vlade, ne mogu sudijama da izdajem naređenja, sudovi su, na kraju, nezavisne institucije', rekao je Vucić i dodao da on, međutim, tu daje pravo EU i da u Srbiji postoji potreba da se još učini u borbi protiv korupcije.


Vucić je, takođe, rekao da u narodu postoji rastuće nestrpljenje, kada je reč o pristupu Srbije EU.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva