:

:

TV Most

clock

April 14, 2015   12:05

0

116

Transparentnost može da spase verodostojnost EU

"Danas objavljeni istražni izveštaj nezavisnog pravnog eksperta Žan-Pola Žakea o optužbama protiv Euleksa predstavlja važan prvi korak u rasvetljavanju optužbi, iako su pojedina pitanja ostala otvorena i ja i dalje zahtevam potpuno rasvetljavanje", naglasila je ona u saopštenju.

Lunaček ističe da je odlučujuće da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini ovom istragom i imenovanjem Žakea brzo i sveobuhvatno reagovala na optužbe.

Pozitivno je, takođe, dodaje ona, da izveštaj ukazuje na nejasnoće i tematizuje odlučujuće tačke.

Optužbe u vezi sa korumpiranošću pravosudnog osoblja Euleks u izveštaju nisu potvrđene, ali izveštaj kritikuje što nije još 2012. sprovedena istraga optužbi, odnosno te informacije nisu prosleđene Briselu, podsetila je Lunaček dodajući da bi time mogle biti sprečeni kasnije nastali problemi i optužbe.

Ona ukazuje da su ostali nejasni nestanak odgovarajućeg izveštaja, kao i zašto nije bilo standardizovavanog delovanja.

Isto tako, ukazuje Lunaček, otvoreno je ostalo pitanje o daljem prosleđivanju informacija javnosti, nakon što je za to optužena osoba izveštajem Žakea oslobođena krivice.

Lunaček i spoljnopolitički odbor EP očekuju dalja razjašnjenja otvorenih pitanja, kao i nastavak reformskih koraka u Euleksu i budućim misijama.

"Zahtevam apsolutnu transparentnost. Uz Euleks u pitanju je verodostojnost EU na Kosovu i u čitavom regionu. Upozoravam i na to da se dovode u pitanje nesumnjivi uspesi i značaj misije. To bi koristilo samo onima kojima je Euleks oduvek bio trn u oku i kojima je u interesu da pravna država na Kosovu ostane slaba", poručila je austrijska političarka.

Takođe je istakla da podržava preporuke iz izveštaja Žakea.

"Mnoge preporuke sam ja već tražila u mojim godišnjim izveštajima o Kosovu, i one treba da budu odmah primenjene, a u njih spada potreba za dovoljno dugim mandatom međunarodnog pravnog osoblja kako bi se osigurao neprekidno obrađivanje slučajeva. Za kritiku je i delovanje država koje upućuju službenike, uključujući i Austriju, koje premalo i delimično nedovoljno kvalifikovane sudije i tužioce šalju na Kosovo", zaključila je ona u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva