:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   14:13

0

227

Transformacija Železnica u holding do marta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je nakon sastanka radne grupe rekla da će do marta biti formirane posebne kompanije - "holding, kompanija za železničku infrastrukturu, za prevoz putnika i kompanija za prevoz robe".

Mihajlović, koja rukovodi tom radnom grupom, rekla je novinarima da je vlada na na današnjoj sednici predložila Skupštini Železnica Srbije da na mesto generalnog direktora postavi inženjera Zdravka Jokića, kao i dvojicu izvršnih direktora - Miroslava Stojčića za saobraćaj i Rajka Kovića za finansije.

Kako je rekla, oni su odabrani na konkursu i Skupština Železnice će ih na te funkcije imenovati danas u 18 sati.

"Oni su se u svim testovima pokazali kao najbolji kandidati", rekla je Mihajlović, dodajući da su pokazali i ogromno znanje i iskustvo za te funkcije.

Oni su, takođe, morali u procesu selekcije da navedu planove kako vide Železnice i tu su se pokazali kao najbolji.

Mihajlović je kazala da je cilj transformisanja Železnica da one efikasnije posluju i donose profit državi, a ne da dobijaju subvencije.

"Mi očekujemo da za maksimum dve godine Železnica daje bolje rezultate nego danas", poručila je Mihajlović.

Sastanku Radne grupe za reformu Železnica prisustvovali su svi najvažniji partneri u tom procesu - predstavnici srpskih železnica, zatim ministarstva za saobraćaj, finansije, privredu i rad, kao i Svetske banke, EU i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Svetska banka je pripremala okvir zajedno sa Železnicama Srbije za reformu i do marta će vlada doneti odluku o podeli delatnosti unutar železnice.

"Na žalost, Železnice danas ne donose profit državi već je to jedino preduzeće koje pored Resavice dobija subvencije", istakla je Mihajlović i dodala železnički kargo prevoz ima veliki potencijal.

Ona je najavila da će do jeseni biti definisani projektni zadaci odnosno planovi kako će svako preduzeće efikasno poslovati, kao i da reforma železnice neće značiti i otpuštanje radnika već da se bolje iskoriste, s obzirom da su aktuelni projekti na železnici vredni oko milijardu evra.

Mihajlović dodaje da su predviđeni i dodatni projekti, poput izgradnje pruge Beograd - Budimpešta i drugi.

Radna grupa će se, prema njenim rečima, sastati ponovo već za sedam dana.

Ona je napomenula da će reforma Železnica trajati nekoliko godina.

Jokić, budući generalni direktor srpskih železnica, je rekao novinarima da će njegov cilj biti da Železnice postanu profitabilne, i da se skinu sa subvencija.

"Ima tu puno posla, da se radi, znamo ja i moji saradnici šta nas sve očekuje u ovom periodu. Svesni smo čega smo se dohvatili i spremni smo da odradimo to što smo predložili u našem programu", naveo je Jokić.

On je, objašnjavajući kako će Železnice postati profitabilne, rekao da je u principu sve jednostavno i da će određene sporedne delatnosti morati da se odvoje od preduzeća, kako bi mogla da se razvija osnovna delatnost.

Jokić je rođen 1956. godine u Novom Sadu, a završio je Građevinski fakultet u Subotici i radio je u ZGOP-u (84, Privrednom društvu za građenje, remont i održavanje pruga) u Novom Sadu.

Vlada Srbije je polovinom prošle godine smenila bivšeg generalnog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića.

Izvor: Tanjug, Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva