:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2018   17:15

0

226

Tran : Nije lako krupne ribe Kosova izvesti pred sud


On je za Dojče vele kazao da je cilj misije bio sprovođenje vladavine prava, a da je pravi problem misije bio - kako da deluje komunikativno?



"U to vreme se stalno govorilo o 'krupnim ribama' koje je Euleks trebalo da uhvati da bi ih osudio. Takvi zahtevi su izneti pred Euleks i oni su došli spolja. Ali u tom okruženju nije bilo lako 'krupne ribe' izvesti pred sud. To zavisi od toga da li su pronađeni svedoci, da li postoje dokazi koji će biti dovoljni za osuđujuću presudu", rekao je Tran.



On je ocenio da je misija, kada se radi o sudskoj vlasti, dala rezultate, ali da je došla do tačke kada jednostavno više zadataka nego ranije mora da se preda u lokalne ruke, što znači da lokalno sudstvo sada mora da rešava slučajeve i da ih privede kraju.



"Kada bi nešto krenulo naopako, uvek je Euleks bio odgovoran, a ne lokalno sudstvo. Smatramo da smo sada došli do tačke kada treba da prestanemo da obavljamo posao umesto Kosovara. I zato će sada više posla doći u kosovske ruke, a mi ćemo pritom, naravno, i dalje pružati veliku podršku", rekao je Tran.



Mandat buduće misije trajaće do 14. juna 2020. godine, rekao je Tran i dodao da će misija u potpunosti biti izmenjena – povući će se potpuno iz sudske vlasti.



"Više nećemo angažovati naše sudije, državne tužioce i policiju, nećemo raditi na slučajevima, niti ćemo prihvatati nove. Imaćemo mandat da pomognemo kosovskim institucijama u svemu što rade. Savetovaćemo ih u oblasti krivičnog prava, jer tu su uočeni veliki propusti", zaključio je Tran.


Izvor: Tanjug, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva