:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

118

"Trampov govor u UN odraz njegovih ideoloških pozicija"

"Raketaš u samoubilačkoj misiji", "SAD žele harmoniju i prijateljstvo ali su delovi sveta otišli dođavola!", samo su neki od naslova i komentara na govor predsednika SAD koji je trajao 41 minut.

"Mene nije iznenadio govor Trampa jer je on te poruke i ranije slao. To su ideološke pozicije koje Donald Tramp već duže vreme zastupa", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Milan Krstić.

Pod jakim utiskom Trampovog govora bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prvi put kao šef države prisustvuje Generalnoj skupštini UN.

"Imamo negativno iskustvo iz 90-tih i to nas podučava da ne smemo da budemo u situaciji kakvoj smo tada bili", kaže Krstić.

Prema njegovim rečima, Generalna skupština nije telo koje odlučuje već u kojoj se diskutuje i iz koje šalju poruke.

Krstić napominje da je potpredsednik kosovske vlade Bedžet Pacoli takođe u Njujorku gde vrlo intezivno lobira za članstvo Kosova u UN, zbog čega je, dodaje, veoma važna aktivna uloga Srbije.

U poslednje vreme govori se o mogućnosti da Donald Tramp poseti Srbiju iako je poslednji predsednik koji je posetio Beograd bio Džimi Karter 1980. godine.

Međutim, ističe Krstić, naš region nije prioritet. "Mi smo u drugoj ili trećoj kategoriji prioriteta SAD", kaže asistent na FPN-u.

"Poseta američkog predsednika bi bio izuzetan čin za odnose Srbije i SAD, ali je to malo verovatno", ističe Krstić.

Već dugo govorimo o tome da je Srbija na nekoj "tankoj žici" između Istoka i Zapada. Prema rečima Krstića, takva pozicija je u ovom trenutku održiva čak i nužna.

"U ovom trenutku Srbija je ekonomski zavisna od EU, energetski od Rusije i u velikoj meri bezbednosno od SAD i dugoročno ovakva pozicija je neminovna, ali fokus svakako treba da bude na članstvu u EU", zaključio je Krstić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva