:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2017   12:05

0

168

Tramp ukinuo Obamine mere o klimatskim promenama

"Moja administracija stavlja tačku na rat za ugalj", rekao je Tramp uoči potpisivanja dekreta.

Trampova administracija smatra da propisi o borbi protiv klimatskih promena iz Obaminog perioda ometaju u radu rudare i radnike koji se bave vađenjem nafte, prenosi Rojters.

Britanska agencija je ranije prenela da Tramp potpisivanjem uredbe nastoji da poveća domaću proizvodnju energenata i podstakne otvaranje novih radnih mesta.

Aktivisti za zaštitu životne sredine, međutim, smatraju da je najnovija uredba opasna i obećavaju da će se obratiti sudu, prenosi agencija Rojters.

Na udaru Trampovog dekreta je prvenstveno Plan za čistu energiju, kojim se od saveznih država zahteva da smanje emisiju ugljen-dioksida emitovanog iz energetskih postrojenja, kako bi SAD ispunile obaveze iz globalnog klimatskog sporazuma koji je gotovo 200 zemalja postiglo u Parizu u decembru 2015. godine.

Trampovim ukazom se, takođe, ukida zabrana zakupa ugljenosnog državnog zemljišta i menjaju propisi o ograničavanju emisije metana koji se oslobađa u proizvodnji nafte i gasa.

Tramp je dugo najavljivao ovaj potez, tvrdeći da će ukidanje tih propisa prouzrokovati novi bum u proizvodnji nafte, gasa i uglja, i da će pomoći otvaranju na hiljade radnih mesta, bez ikakve štete po vazduh i kvalitet vode u SAD.

"Krenućemo u drugačijem smeru. Prethodna administracija je devalvirala radnike svojim merama. Možemo zaštititi životnu sredinu, dok istovremeno pružamo ljudima posao", izjavio je jedan visoki zvaničnik Bele kuće novinarima uoči potpisivanja dekreta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva