:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2017   12:05

0

124

Tramp se neće povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom


Predhodno je prdsednik iranskog Parlamenta Ali Larijani izjavio da bi takav potez SAD mogao da dovede do haosa u međunarodnim odnosima, a Kina je pozvala SAD da ostanu pri sporazumu. I Moskva je upozorila da ako se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma to će učiniti i Iran.



Tilerson je naveo da će predsednik SAD tražiti od Kongresa da pojača zahteve koje Iran treba da ispuni kako bi izbegao ponovno uvođenje američkih sankcija, navodi agencija AP.



Tramp tvrdi da Iran ne poštuje "duh" nuklearnog sporazuma i očekuje se da danas pred Kongresom ne da pozitivnu ocenu primene tog sporazuma. U tom slučaju Kongres bi mogao ponovo da uvede sankcije Iranu.



Predsednik SAD je ocenio da je nuklearni sporazum s Iranom najgori sporazum u američkoj istoriji.



Kako je Bi-Bi-Si prethodno izvestio, očekuje se da predsednik SAD Donald Tramp tokom dana  iznese jaču strategiju konfrontacije.



Ovaj potez, kako je navedeno, ne bi povukao SAD iz sporazuma već bi u narednih 60 dana od tog trenutka, američki Kongres donosio odluku o tome da li će se povući tako što će ponovo uvesti sankcije Iranu.



Bi-Bi-Si podseća da je Tramp bio pod pritiskom i u svojoj državi i u inostranstvu da ne odustane od sporazuma.



Predsednik iranskog parlamenta Ali Larijani je na sastanku sa predsednikom donjeg doma ruske Dume Vjačeslavom Volodinom je rekao da su povučeni potezi dugoročno dovesti do manjka rada u međunarodnoj areni, prenosi Tas.



"Dokaz toga su sankcije koje su uveli Iranu i Rusiji, kao i mere koje su nedavno preduzeli povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom", rekao je Larijani.



Ukoliko bi SAD napustile takozvani Zajednički sveobuhvatni plan delovanja o iranskom nuklearnom programu ništa ne bi ostalo od tog sporazuma, navodi agencija.



"Verujemo da je sporazum važan kako bi osigurao međunarodni režim neproliferacije i regionalni mir i stabilnost. Nadamo se da će sve strane nastaviti da čuvaju i primenjuju ovaj sporazum", rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua ÄŒunjing, prenosi AFP.



Kremlj: Ako se SAD povuku i Iran će



Ako se Sjedinjene Američke Države povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, to će imati ekstremno negativne posledice, a verovatno će i Iran napustiti taj sporazum, upozorio je Kremlj.



"Svakako, to će naškoditi atmosferi predvidivosti, bezbednosti, stabilnosti i neširenja nuklearnog oružja u celom svetu", rekao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.



Peskov je istakao da će Rusija nastaviti svoju politiku obezbeđivanja neširenja nuklearnog oružja.



Američki kongres zahteva od predsednika SAD da na svakih 90 dana potvrdi da se Iran pridržava svog dela sporazuma i on je do sada to učinio dva puta.



Spekulacije koje su se pojavile u medijima da bi Tramp mogao ovog puta da odbije da potvrdi pridržavanje Irana sporazumu, izazvale su zabrinutost među američkim saveznicima kao i među nekim članovima Trampove administracije.



Iran i šest svetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka - postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva