:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 11, 2018   15:23

0

104

Tramp optužio Berlin da je zarobljenik Rusije


Samit NATO-a u Briselu se održava u trenutku napetosti zbog "trgovinskog rata", jer je Donald Tramp uveo carine na čelik i aluminijum iz Evorpske unije, Kanade i Kine.


 


Donald Tramp je, uoči početka samita NATO-a, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući nemački neuspeh u povećanju davanja za odbranu, prenosi Rojters.


 


Američki predsednik je tokom zajedničke pres-konferencije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kazao da je "veoma neprikladno" da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Nemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.


 


"A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije", poručio je Tramp Nemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda "pod potpunom kontrolom Rusije", prenosi AP.


 


Odgovarajući na tvrdnju Donalda Trampa da je Berlin pod "potpunom kontrolom Rusije", Angela Merkel se prisetila mladosti u Istočnoj Nemačkoj kojom su dominirali Sovjeti i kazala da je sadašnja Nemačka nezavisna u izboru sopstvene politike, prenosi Rojters.


Agencija navodi da je Merkelova, tri sata nakon što je, kako Rojters ocenjuje, Tramp pokrenuo tiradu oko nemačkog uvoza ruskog gasa i sporosti u povećanju davanja na odbranu, to kazala novinarima po dolasku na samit NATO-a u Briselu.


 


"Ja sam lično iskusila na koji način je Sovjetski Savez kontrolisao deo Nemačke. Veoma sam srećna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Nemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Nemačkoj", rekla je Merkelova.


 


Ona je takođe branila doprinos koji Nemačka daje Alijansi, koja je po tvrdnji Trampa previše opteretila poreske obveznike u SAD. Nemačka kancelarka je ocenila da njena zemlja čini dosta toga za NATO".


 


"Nemačka je druga (od članica NATO-a) po obezbeđivanju trupa (za misije), najveći deo našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i sve do danas smo snažno angažovani u Avganistanu. Time takođe branimo interese SAD", poručila je Merkelova. 


 


Prethodno je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen poručila da Nemačka nije zarobljenik ruske politike.


 


"Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja sa Rusijim", izjavila je Fon der Lejenova na događaju koji prati samit NATO-a. Ona je to kazala samo nekoliko minuta nakon što se Tramp obratio novinarima tokom zajedničke pres-konferencije sa Stoltenbergom.


Evropska unija mora da postavi kao prioritet da za svoj energetski sektor ima više dobavljača gasa, osim Rusije, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda. 


 


Tramp je uoči početka samita NATO-a rekao da su njegovi napori naterali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO-u, ocenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika.


 


"U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO-u, ali to nije ni izbliza dovoljno. SAD troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke", poručio je Tramp. On je ocenio da "to traje decenijama".


 


"To je disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD i mi ćemo to učiniti pravednim. želim da pohvalim generalnog sekretara (NATO-a Jensa Stoltenberga), koji je radio veoma naporno na ovom problemu", rekao je američki predsednik.


 


Pre polaska na samit u Briselu, Tramp je rekao da će se tokom boravka u Evropi, između ostalih, sastati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da bi taj sastanak mogao biti najlakši.Stoltenberg: Nije na NATO-u da odlučuje o gasovodu


Države članice NATO ne slažu se po mnogim pitanjima, uključujući i novi ruski gasovod ka Nemačkoj, ali je Alijansa jača kada se svi drže zajedno i ispuniće očekivanja u pogledu povećanja davanja na odbranu, izjavio je Jens Stoltenberg, prenosi Rojters.


 


Navodi se da je Stoltenberg to poručio sat vremena nakon što je Donald Tramp optužio Nemačku da je "zarobljenik" snabdevanja energentima iz Rusije.


 


Stoltenberg je kazao da nije na NATO-u da odlučuje o gasovodu, već da je to nacionalna odluka. On je naveo i da su se, i pored toga što Tramp koristi veoma direktan jezik kada su u pitanju troškovi odbrane, svi saveznici složili oko podele tereta i da je u 2017. zabeleženo najveće povećanje u davanjima za odbranu kakvo nije viđeno jednu celu generaciju.


 

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva